Leder DN: Den tradisjonelle oppgaven til en sentralbank er å sette renten slik at det hverken blir for varmt eller for kaldt i økonomien. De fleste sentralbanker, Norges Bank inkludert, har kokt dette ned til et mål om stabile priser.

Spesielt etter at myndighetene i flere land mistet kontroll på inflasjonen på 1970 og 1980-tallet, har inflasjonsstyring vært det rådende paradigmet.

Finanskrisen snudd opp ned på dette. Den viste at det kunne gå veldig galt, selv om sentralbankene har full kontroll på prisstigningen.

Det gikk ikke galt i 2008 fordi prisene på klær og sko, som inngår i de prisindeksene sentralbankene styrer etter, kom ut av kontroll. Det gikk galt fordi en gigantisk boble i bolig- og kredittmarkedet i mange land sprakk.

For å unngå nye kriser er det derfor bred enighet om at sentralbanker må forsøke å identifisere bobler før de sprekker.

Dette er lettere sagt enn gjort. Bobler er ikke bare vanskelig å få øye på. Det er heller ikke gitt at sentralbanker kan gjøre så mye fra eller til, selv om de tror de har fått øye på en. Muligens er det derfor sentralbanksjefer er så forsiktig med å ta på seg ansvaret for å punktere potensielle bobler. Senest i forrige uke sa Øystein Olsen ifølge DN.no at «han ikke hadde noe ansvar for boligprisene».

Norges Bank Watch, en gruppe økonomer som årlig leverer en evaluering av pengepolitikken til Norges Bank, mener likevel at norsk pengepolitikk er lagt om.

Gruppen viser blant annet til formuleringer fra sentralbanken om at lave renter kan føre til fremtidige ubalanser. Dessuten har Norges Bank holdt renten høyere enn rene inflasjonshensyn skulle tilsi.

Men nøyaktig hvor stor har denne politikkomleggingen vært? Det er ikke så lett å si. Økonomene i Norges Bank Watch anbefaler banken å være tydeligere på hvor mye vekt den legger på finansiell stabilitet og hvor mye vekt den legger på andre ting.

Klarhet og forutsigbarhet er viktig for en sentralbank. Men enda viktigere er at sentralbanksjefen og bankens styremedlemmer bruker hodet, og ikke bare følger en regel, når de fatter sine rentebeslutninger.

Det er også den beste garantien mot en ny krise.

Les også: Vil gjøre Norges Bank mer selvstendig

<b>Leder DN: Boligbekymringer</b>

<b>- Ingen trær vokser i himmelen, heller ikke boligprisene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.