Norges Bank holdt torsdag renten uendret på 0,75 prosent.

Les sakene:
Norges Bank holder renten uendret
- Uendret styringsrente er bra for boligmarkedet
- I overkant tilbakelent
Norges Bank varsler investeringskutt på norsk sokkel

Samtidig ble siste utgave av «Pengepolitisk rapport med vurdering av finansiell stabilitet» publisert. Her senker sentralbanken sin såkalte rentebane.

- Sentralbanken vil ha en rentebane som innebærer både ett og to kutt. Med sikkerhet i rentebanen i banen er det 100 prosents sannsynlighet for rentekutt innen juni, og 45 prosent sannsynlighet for kutt fra september. Og der blir renten liggende i lang tid før den skal opp igjen fra 2018, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

I sin rentebeslutning skrev sentralbanken: «En lavere styringsrente kan øke risikoen for at veksten i eiendomspriser og gjeld tiltar».

  - Norges bank er jo bekymret for finansiell ustabilitet, noe som ligger til grunn hele tiden, men den senkede rentebanen tilsier at de er mer bekymret for utsiktene på norsk sokkel og spredningseffekter til resten av norsk økonomi, påpeker Andresen.

Venter enda billigere boliglån

Hun venter at det varslede kuttet i styringsrenten fører til lavere lånerenter i bankene.

- Norges Bank legger nok til grunn at bankene følger etter. Meningen med å kutte renten er jo at det skal komme husholdningene og bedriftene til gode for å hindre at nedturen blir større enn den trenger å bli. Derfor er det naturlig at bankene følger etter. Men bankene skal også bygge opp kapital, og får pressede marginer. Det tilsier at de i mindre grad enn ellers vil følge etter med rentenedsettelser, sier Andresen.

Hun vil ikke tidfeste bankenes rentekutt, men venter at utlånsmarkedet i større grad blir delt: Husholdningene vil i større grad få rentekutt enn bedriftene.

- Grunnet økte kapitalkrav ser bankene for seg en innstramming i kredittpraksis overfor bedriftene, viser siste utlånsundersøkelse, sier Due-Andresen.

- Litt vekst i boligprisene i 2016

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets påpeker at det hete eiendomsmarkedet er en av grunnene til at Norges Bank ikke kuttet renten torsdag.

- Når de ikke kutter, er det en måte å unngå at dette markedet fyres opp nå, sier Dørum.

Han mener det er tegn til at farten i boligmarkedet dempes "definitivt" på sørvestlandet, og i en viss grad på østlandet.

- Det betyr at det argumentet, hensynet til finansiell ustabilitet, det blir mindre og mindre viktig ettersom tiden går. Vi har forventninger om litt vekst i boligprisene i 2016, på et par prosent fra 2015. Men så tror vi at boligprisene skal ned i 2017 og 2018, med lavere inntektsvekst og høyere ledighet. Da vil Norges Bank ha mindre grunn til å frykte for dette, sier Dørum.

- Historisk lavt utbud av boliger

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank tror at fortsatt veldig lave renter og fortsatt moderat økning i ledigheten gjør at boligmarkedet kommer til å holde seg stramt.

- Det er ikke noe store avvik der, sier Jullum til Dagens Næringsliv.

Han mener Norges Banks prognoser virker fornuftig, selv om de er noe mer pessimistiske enn hans egne makroanslag.

- Det er fordi vi tror på noe raskere oppgang i oljeprisen i andre halvår neste år, enn det terminkurven til Norges Bank gjør. Vi venter jo litt mindre motvind for oljenæringen når vi kommer til andre halvår, sier sjeføkonomen.

Norges Eiendomsmeglerforbund mener en ny rentesenkning på dette tidspunktet kunne utløst en ny kredittbølge i pressområder.

- Oslo-regionen er spesielt utsatt på grunn av historisk lavt utbud av boliger og sterk etterspørsel. Vi har sett en tendens til at bankene prioriterer boliglånskunder fremfor bedriftskunder, og vi registrerer at flere banker denne høsten har brutt med Finansdepartementets utlånsforskrift. Stadig billigere kredit får mange husholdninger til å ta høyere risiko og låne over fremtidig bæreevne. Derfor er vi tilfreds med at sentralbanken holder igjen styringsrenten, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

 

Les også:
Norges Bank frykter tapsbølge i oljeservice
Rekordlavt utbud i Oslo dnPlus
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.