Én uke før påske senket Norges Bank styringsrenten til historisk bunnivå. Tross kuttet på 0,25 prosentpoeng til 0,5 prosent har bankene nølt med å sende kuttet videre til kundene.
Danske Bank var først med å kutte boliglånsrenten for en uke siden, men bare med 0,15 prosentpoeng. Danske Banks Norge-sjef Trond F. Mellingsæter sier det har vært en øvelse å forklare at bankene ikke finansierer seg gjennom styringsrenten.
– Styringsrenten påvirker pengemarkedsrentene indirekte, og disse har ikke falt like mye. Vi forventer likevel at pengemarkedet vil tilpasse seg, og derfor har vi valgt å sette ned utlånsrenten, sier Mellingsæter.
Danske Bank vokste med 37 prosent innen utlån i privatmarkedet ifjor. Veksten kom selv om alle banker har hatt lavere fortjeneste på boliglån det siste året.
– Vi har vært pådriver for å sette ned renten, fordi vi vil være konkurransedyktig for nye og eksisterende kunder. Vi skal vokse, sier Mellingsæter.
Motvind for bankene
De fleste bankene har kuttet boliglånsrenten fra 0,1 til 0,15 prosentpoeng den siste uken.
Kredittanalytiker Fredrik Korneliussen i Sparebank 1 Markets peker på at også bankenes kostnad for innlån i kapitalmarkedet har beveget seg motsatt vei av styringsrenten.
– Kredittpåslaget bankene betaler må vi tilbake til 2012 for å finne igjen. Når det er dyrt for bankene å låne inn, påvirker det renten som bankene låner ut til kundene for, sier han.
Korneliussen peker på flere årsaker for dyrere innlån.
• Kredittpåslag på obligasjoner i Europa begynte å stige før sommeren ifjor.
• Det ble generell frykt for økt mislighold av obligasjonsgjeld, særlig i oljerelaterte sektorer. Investorene ble mer avventende.
• Norske kommuner fikk dårligere tilgang på finansiering fra staten, og måtte hente dyrere finansiering i obligasjonsmarkedet.
Analysesjef Pål Ringholm i Swedbank sier økt innlånskostnad tilsvarer rundt 0,5 prosentpoeng for bankene.
– Altså lik to renteøkninger. Fortjenesten er tilsvarende ned, sier Ringholm.
Venter flere rentekutt
Han tror fortsatt at boliglånsrenten kan falle mot 1,5 prosent i år – hvis styringsrenten går mot null og innlånskostnadene faller.
– Det er større sjanse for at det skal bli billigere for bankene å låne penger, enn omvendt, sier han.
Korneliussen sier bankenes utlånskvalitet er lite endret.
– I tillegg kan europeiske banker nå finansiere seg med seniorlån billigere enn norske banker. Isolert sett skal det tale for at norske banker får billigere finansiering.
– Og lavere boliglånsrenter?
– Hvis bankenes innlån blir billigere, så kan det bidra til at bankenes utlånsrenter faller videre, sier Korneliussen.
Danske Bank er forberedt på fortsatt prispress.
– Det skyldes primært konkurransesituasjonen mellom bankene, sier Trond F. Mellingsæter.
Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.