Da bankene satte ned rentene i vinter, tok Maria Nervik (29) selv kontakt med blant annet DNB og Danske Bank for å høre hva de kunne tilby i flytende rente på boliglånet.
– Til slutt tok jeg kontakt med banken jeg har, og fortalte at andre tilbød lavere rente. Da kom det raskt svar på mail der de senket renten fra 3,2 til 2,9 prosent, sier Nervik, som er kunde hos en av de store bankene i landet.
Tirsdagsutgaven av DN forteller at bankene fortsatt tjener godt på nordmenns boliglån.
Hver fjerde rentekrone i fortjeneste (DN+)
Svært mange kan trolig spare penger på å gjøre som Maria Nervik. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) tyder nemlig på at bankene er villige til å strekke seg mye lengre for å sikre seg kunder det er konkurranse om, enn det de tilbyr sine gamle kunder.
Bidra til åpenhet rundt lånerenter - svar på spørsmål nederst i saken.
Dyrt å ikke følge med
Bankene strekker seg gjerne langt for å få nye kunder. Forskjellen på gamle og nye boliglån er i snitt på 0,5 prosentpoeng rente, viser oversikten fra SSB. Et enkelt regnestykke illustrerer hva det har å si for privatøkonomien.
En kunde med to millioner kroner i boliglån sparer 10.000 kroner i årlige renteutgifter ved å kutte renten med et halvt prosentpoeng.
Sverige har bestemt at bankene fra sommeren av må oppgi gjennomsnittsrenten for sine boliglånskunder. En slik regel bør kunne styrke konkurransen også i Norge, mener Gunnar Hovland, administrerende direktør i BN Bank.
– Jeg tror mange vil føle seg lurt og bytte bank hvis de får vite hvordan de ligger an i forhold til andre kunder, sier han.
Tause om snittrente
DNB vil ikke si hva deres kunder betaler i snittrente og er skeptisk til å innføre den svenske regelen i Norge.
– Vi har hatt rekordstor pågang gjennom første kvartal på både eksisterende og nye kunder som spør om boliglån, og folk er opptatt av hvilken rente de selv kan få. Ikke hva som er snittprisen, sier informasjonssjef Even Westerveld i DNB.
Heller ikke Nordea vil vise frem snittrenten i Norge på forespørsel.
– Men vi vil rette oss etter de krav som blir satt til bankene på ethvert tidspunkt, sier Nordeas informasjonssjef Unni Strømstad.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.