Svenske boligpriser har steget voldsomt i pressområdene det siste året. I Stockholm og Gøteborg har oppgangen vært på opp mot 20 prosent.
- Utgangpunktet er der som her - det er en ubalanse mellom tilbud og etterspørsel i byene hvor «alle» vil bo, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.
Norges Eiendomsmeglerforbunds svenske søsterforening, Meklarsamfundet, melder at svenske meglere opplever at den ekstremt lave styringsrenten trumfer andre drivere i det svenske boligmarkedet.
- Det er en viss parallellitet mellom Sverige og Norge, selv om styringsrenten er enda lavere i Sverige, sier Geving.
Den svenske Riksbanken valgte ved siste rentemøte 3. september å holde styringsrenten på -0,35 prosent, etter først å ha signalisert at de vurderte å senke den. Riksbanken begrunner dette blant annet med frykten for konsekvensene av en vedvarende sterk boligprisvekst og husholdningenes gjeldsoppbygging.
- Sterke utslag i boligmarkedet
- I Norge har vi lenge sett effekten av en historisk lav styringsrente. Spørreundersøkelser blant våre medlemmer bekrefter at den historisk lave renten gir sterke utslag i boligmarkedet. Vi har sett effekten av rentesenkningen i desember i fjor og juni i år, og er rimelig sikre på at ny rentesenkning vil være brensel til et allerede hett Oslo-marked, sier Geving.
Norges Bank skal vurdere renten på nytt 23. september, resultatet kunngjøres 24. september. Norges Banks styringsrente er på 1,0 prosent. Beste flytende nominelle boliglånsrente i Norge ligger nå ned mot 2,25 prosent.
Grunnet klippetro på at Norges Bank fortsatt skal kutte styringerenten i flere omganger i høst og neste vår og hard konkurranse om lånekundene, har flere flere økonomer uttalt til Dagens Næringsliv at de venter en boliglånsrente under 2,0 prosent.
- Overprising som i verste fall trigger en finanskrise
- Å senke renten ned mot nullpunktet er nærmest som å spille rullet, enten utløser det aktivitet og vekst i næringslivet med en styrket samfunnsøkonomi som resultat, eller så får vi en turboeffekt i boligmarkedet med overprising som i verste fall trigger en finanskrise, sier Geving.
Han peker på at Stavanger og Oslo trekker i hver sin retning. Mens Oslo har hatt en prisvekst på 12,2 prosent siste 12 måneder, har Stavanger hatt et prisfall på 1,2 prosent i samme periode.
- Stavanger er allerede rammet av ledighet og nedkonjunktur, og kan ha en sterkere oppside av lav rente og svak krone, mens Oslo er vesentlig mer utsatt for finansiell ubalanse i boligmarkedet. Vi mener det er for høy risiko i boligmarkedet forbundet med ytterligere rentesenkninger, sier Geving.
- Kuttet blir en realitet i november
Sist uke viste Norges Banks temperaturmåler for norsk økonomi - Regionalt nettverk - at næringslivet venter nullvekst de neste seks månedene.
Les saken: Varsler nullvekst
Undersøkelsen består av at et nettverk av bedrifter fem ganger per år får spørsmål om situasjonen og fremtidsutsiktene.
- Veksten ser ut til å være litt lavere enn sentralbanken ventet i juni, men oljebremsen ser ikke ut til å ha fått bredt gjennomslag i økonomien, i form av sviktende forbrukeretterspørsel, skriver DNB Markets i mandagens morgenrapport.
Sammen med høyere inflasjon og en svak krone mener meglerhuset at dette trekker i retnining av at Norges Bank vil avstå fra å kutte renten på møtet neste uke.
- Den nye rentebanen vil høyst sannsynlig fortsatt bake inn en sannsynlighet for rentekutt i sin rentebane, og vi tror at kuttet blir en realitet på møtet i november, skriver DNB markets i morgenraporten.
Vet Norges Bank bekymrer seg over boligprisene
Handelsbanken Capital Markets påpeker også at Reginalt nettverk-rapporten er svakere enn prognosene Norges Bank la frem i juni, som viste akselererende vekst i tredje og fjerde kvartal fra en vekstbunn i andre kvartal.
- Ikke desto mindre kan godt andre faktorer holde Norges Bank fra å kutte ved sitt neste møte torsdag i neste uke, skriver meglerhuset i sin morgenrapport mandag, og viser til at inflasjonen ligger over målet og at kronen er svakere enn Norges Bank så for seg i juni.
- Og ikke minst fortsetter boligprisene å stige, særlig i Oslo. Nå kan riktig nok den høye inflasjonen anses som midlertidig fordi den drives av kronesvekkelsen, som neppe vil fortsett i samme takt framover. Og mye av den svakheten vi nå ser i kronen, kan forklares ut fra forventninger om kutt. Men boligprisene vet vi er noe Norges Bank bekymrer seg over. Og når disse tre faktorene settes sammen, blir argumentet mot rentekutt sterkere. Dette har fått oss til å tro at sannsynligheten nå har tippet over i retning av at rentekuttet utsettes til fjerde kvartal, skriver meglerhuset i mandagens morgenrapport.
Les også:
Bankene klare til å trykke på knappen som gir boligrente under 2 %
Spår sterkere boligprisvekst
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.