Sentralbanksjef Øystein Olsen overrasket mange da han kuttet styringsrenten til 1,25 prosent på rentemøtet rett før jul. Styringsrenten er dermed tilbake på nivået fra finanskrisen, som er det laveste nivået noen gang.
I en spørreundersøkelse DN har gjort, svarer 25 økonomer på spørsmål om hva de tror om styringsrenten. Litt over halvparten tror styringsrenten vil være én prosent ved utgangen av 2015, som innebærer ett rentekutt fra Olsen i løpet av 2015. Litt færre tror sentralbanksjefen velger å holde renten uendret.
To av de spurte tror Olsen blir nødt til å kutte renten to ganger. Det er sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets og professor Ragnar Torvik ved NTNU. Torvik spår ett rentekutt til våren og ett til høsten.
- De negative konjunkturimpulsene av lav oljepris oppå allerede fallende oljeinvesteringer gjør at arbeidsledigheten vil gå opp. Da vil det være riktig å føre en relativt agressiv rentepolitikk, sier Torvik.
Han mener det nå er bedre å bruke renten til å få opp farten i økonomien enn at finansminister Siv Jensen skal bruke mer penger over statsbudsjettet.
En halv million mindre per nordmann
Torvik viser til at oljeprisfallet gjør Norge fattigere, og at det dermed over tid er mindre penger å bruke over statsbudsjettet .
- Hvis oljeprisen blir liggende så lavt som nå, er formuen under bakken mer enn halvert, sier han.
I nasjonalbudsjettet i høst anslo regjeringen at verdien av oljen som ennå ikke er hentet opp, er på rundt 4000 milliarder kroner. Med dagens oljepris er denne størrelsen mer enn halvert, påpeker Torvik.
- Et røft anslag er at de 4000 er redusert til kanskje 1500 milliarder. Det betyr at inntektene fra olje per nordmann er en halv million kroner lavere. På lang sikt har vi mindre å bruke enn før oljeprisen gikk ned, sier han.
Tror ikke på boligprisfall
Torvik er ikke bekymret for at lavere rente vil fyre opp boligmarkedet enda mer.
- Mye av gassen som har drevet boligprisene blir borte, sier Torvik og viser til at oljeprisfallet er iferd med å bremse norsk økonomi kraftig.
Han spår at boligprisene vil være på samme nivå ved utgangen av 2015 som nå.
- Det er nå to ting som trekker i hver sin retning. Nedgangskonjunkturen tilsier at boligprisene skal ned. Lavere rente trekker i motsatt retning, sier Torvik.
Av 24 økonomer som har svart på spørsmål om boligprisene er det bare fire som spår lavere boligpriser neste år. Ti venter uendrede priser, mens ti spår videre boligprisoppgang i 2015.
Lavere lønnsvekst og høyere prisvekst
Økonomene er rimelig samstemte om at veksten i kjøpekraft blir lavere enn den var i 2014.
Av 26 økonomer som har svart på spørsmål om lønnsveksten i 2015, er det et stort flertall som venter lavere lønnsvekst.
Samtidig venter de aller fleste at prisveksten vil ta seg opp, fordi svak kronekurs vil gi dyrere importvarer.
Les mer fra undersøkelsen:
27 økonomer om 2015: Her blir det flere jobber
Han er den eneste som tror på uendret vekst i 2015
Les også:
Sterkere krone etter melding fra Norges Bank
Dette er den eneste formen for banksparing som lønner seg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.