Sentralbanksjef Øystein Olsen holder styringsrenten uendret på 1,50 prosent og opptrer nøyaktig som økonomene hadde ventet på forhånd.

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets var derfor heller ikke overrasket, men bet seg mye mer merke i Olsens kommentarer rundt oljeprisfallet under presentasjonen ved Bankplassen torsdag.

Der sa sentralbanksjefen blant annet at Norges Banks regionale nettverk tidligere har oppgitt en oljepris på 80-90 dollar fatet som et "break-even"-nivå. Et fat nordsjøolje for levering i desember handles torsdag til 84,7 dollar.

"Norges Bank kommer til å kutte renten hvis oljeprisen forblir omkring 80-90 dollar", skriver Syed i en oppdatering torsdag.

Sentralbanksjefen påpekte at norsk økonomi ville bli påvirket negativt om oljeprisen forblir på dagens relativt lave nivå. Syed fant det interessant at Olsens mener at den relaterte kronesvekkelsen fungerer som en buffer norsk økonomi.

Olsen ga likevel ingen nye direkte rentesignaler, påpeker Syed. Neste rentemøte inkluderer oppdatering på rentebanen, den 11. desember.

Innen den tid vil sentralbanken imidlertid ha fått med seg to viktige begivenheter; hvor OPEC blir enige om å produksjonen på sitt møtet den 27.november og oljenæringens oppdaterte investeringsanslag for i og neste år, forklarer økonomen.

Syed viser dessuten til forskning som viser at en 10 prosents endring i oljeprisen endrer fastlands-BNP-veksten med 0,4 prosentpoeng.

"Dette impliserer at hvis oljeprisfallet fra 115 dollar i juni til nå rundt 85 dollar vedvarer, vil dette kunne dempe fastlands-BNP vekst med et helt prosentpoeng", skriver Syed.

Han tror ikke dette vil skje ettersom Norges Bank vil agere med å kutte renten før den tid, kanskje kombinert med finanspolitiske tiltak.

"Vil kronesvekkelse være en stimulerende buffer som hindrer rentekutt hvis oljeprisen forblir rundt dagens nivå? Det tviler vi sterkt på. Vanskelig å stoppe stormen med en paraply", konkluderer sjeføkonomen.

Seniorøkonom Kjersti Haugland, DNB.
Seniorøkonom Kjersti Haugland, DNB. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets tror også at oljeprisfallet vil påvirke vurderingene i desember-rapporten.

Siden september har oljeprisen falt med 10 dollar fatet, og fallet har vært enda større siden sommeren, påpeker hun.

"Olsen sier at dette er ny informasjon som vil påvirke Norges Banks anslag for de neste to-tre årene. De fulle konsekvensene vil bli analysert i desember-rapporten", skriver Haugland i en oppdatering torsdag.

Hun holder en knapp på at sentralbanken vil kutte vekstanslagene, men venter i motsetning til Syed ikke et rentekutt.

"Nedsiderisikoen til den norske styringsrentepolitikken har økt som følge av oljeprisen. Vi opprettholder imidlertid vårt syn om at et ytterligere kutt vil unngås på grunn av en fortsatt svak krone og lavere boliglånsrenter. Vi ser en flat rentepolitikk de neste to årene, til høsten 2016", konkluderer økonomen.

Sjefanalytiker Erik Bruce, Nordea Markets.
Sjefanalytiker Erik Bruce, Nordea Markets. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets påpeker at hovedstyret ikke vurderte andre valg enn uendret rente, ifølge en oppdatering.

Han mener det imidlertid ikke er klart hvorvidt utviklingen siden forrige rentemøte peker i retning av lavere eller høyere renter.

"Svakere vekstutsikter, lavere renter ute, svakere aksjemarkeder og lavere oljlepris trekker ned på den ene siden. På den annen side trekker en svakere krone og mindre utlån oppover. Selv om det ikke er en klar konklusjon på hvordan dette vil påvirke rentene totalt, gir pressemeldingen fortsatt et inntrykk av at nedsiderisikoen til utsiktene har økt", skriver Bruce.

Selv om ikke Olsen ville si hvor mye den økonomiske veksten ville bli rammet om oljeprisene holder seg på dagens nivåer, vil dette selvsagt være et nøkkelspørsmål når Norges Bank legger frem sine nye utsikter i desember-rapporten, påpeker Nordea-økonomen.

Les også: DNB-sjefen: - Vi er «spot on»

Norges Bank holder renten uendret


Milliardløft for SEB

- Vi skal øke kostnadsdistansen til SAS  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.