I finansmarkedet har rentene på fastrentelån med fem og ti års løpetid denne uken falt til de laveste nivåene noensinne.
Det betyr at forskjellen mellom fast og flytende rente er blitt mindre, noe som kan gjøre det mer attraktivt å binde renten.
Ifølge finansortalen.no, som sammenligner dagens priser og betingelser for ulike lån i Norges banker, kan du i dag få lån med flytende rente ned mot 3,1 prosent. Til sammenligning er rimeligste fastrentetilbud med fem års løpetid på 3,6 prosent.
- Er det fornuftig å binde renten nå?
- Det er et godt spørsmål, men vanskelig å svare generelt på. Det kommer helt an på husstandenes situasjon. Ofte hører du folk begrunne det å binde renten med å tjene penger. Dersom du skal binde renten bør det være som en forsikring, slik at du sikrer muligheten din til å betjene lånet, uavhengig av endringene i markedet, forklarer Roar Tveit i Holbergfondene.
Heller ikke sjeføkonom i Nordkinn Asset management, Bjørn-Roger Wilhelmsen, kan gi noe fasitsvar på om vi bør binde renten.
- Det sier jeg verken ja eller nei på. Noen ganger kan vi svare klokkeklart ja, hvis vi tror renten vil gå veldig mye opp, eller klokkeklart nei hvis vi tror den vil gå veldig mye ned. Slik er det ikke nå, sier Wilhelmsen.
Han legger til at det kan være aktuelt å binde renten for de med mye gjeld, dersom de ønsker seg en litt forutsigbarhet.
- Vi vet aldri hva fremtiden vil bringe, legger han til.
Trenger ikke ha hastverk
Personlig tror ikke Wilhelmsen at renten vil gå opp i Norge på veldig lenge. Han tror Norges bank vil senke renten, og tror Riksbankens avgjørelse tidligere i uken påvirker oss i den retningen.
- Jeg tror ikke vi bør ha noe hastverk med å binde renten i hvert fall, sier Wilhelmsen.
I Norge er det svært få som velger fastrente. Andelen fastrentelån er langt mindre her til lands sammenlignet med andre land i verden.
- Årsaken til dette har jeg ikke noen eksakt forklaring på, men de som har en høy belåningsrad og ikke tåler at renten øker fra dagens nivå burde absolutt vurdere rentebinding som et alternativ, sier Tveit.
Tveit tror i tillegg at det er veldig få som i det hele tatt tenker over å binde renten i Norge.
Norges bank valgte i juni å senke prognosen for den videre renteutviklingen. I markedet er det også priset inn at renten vil bli kuttet i løpet av høsten. Troen på rentekutt økte ytterligere etter at den svenske sentralbanken kuttet sin styringsrente overraskende mye tidligere denne uken.
- Det er ikke usannsynlig at Norges Bank senker renten. Om de gjør det, kan det ha noe å si på de korte markedsrentene. Men det er ikke dermed sikkert at dette påvirker rentene til husholdningene. På grunn av nye regulatoriske krav og dermed økte marginer i bankene har sentralbanken blitt mindre sentral for de rentene husholdningene opplevere på sine boliglån, sier Tveit.
Videre forklarer Tveit at de flytende rentene kan komme lenger ned dersom Norges Bank kutter renten, men at dette nødvendigvis ikke trenger ha noen stor påvirkning på de lange rentene.
- Defor er det vanskelig å si om en bør binde renten eller ikke, sier Tveit.
Les også på DN.no:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.