- Detaljhandelen er første indikasjon på at folk bruker penger. Privat forbruk utgjør omtrent halvparten av fastlandsøkonomien. Hvis forbruket svikter, øker sannsynligheten for et rentekutt, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
Detaljomsetningen gikk ned med 0,1 prosent i september. I forkant var det ventet en oppgang på 0,8 prosent.
Ifølge Bruce burde vi ligge bra an til god vekst fordi det kommer flere i jobb, reallønnsveksten er grei og boligmarkedet er bra.
- Vi hadde ventet en korreksjon opp, men resultatet var tvert i mot. Detaljhandelen har vært overraskende svak de siste månedene, sier sjefanalytikeren.
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets vektlegger også at forbruksveksten var klart svakere enn ventet, og at dette vil ha konsekvenser for utviklingen fremover.
- Farten i forbruket blir mindre inn i neste periode, og dermed svakere enn Norges Bank la til grunn. Det øker sjansen for et rentekutt, sier Aamdal til DN.
Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets skriver i en oppdatering onsdag at tallene fra detaljomsetningen og fra Arbeidskraftundersøkelsen, sammen med den sterke nedrevisjonen av Riksbankens rentebane igår, peker i retning av en lavere rentebane her hjemme.
Syed er imidlertid mindre overrasket over detaljomsetningsresultatene.
- Nå skal vi si at vi i utgangspunktet anså markedskonsensus som litt vel optimistisk, spesielt etter at den foregående veksten også var på solide 0,6 prosent, skriver Syed i oppdateringen.
Varm høst
Statistisk sentralbyrå opplyser at butikker som selger sports- og fritidsutstyr, klær og sko er blant de som opplevde nedgang i september.
- Det kan knyttes til at været har vært varmere denne høsten, det påvirker denne typen kjøp. Dette kan etter hvert bli reversert, ettersom det blir kaldere, men det gjenstår å se, sier Aamdal i DNB Markets.
Les også:
Overraskende oppgang i ledigheten
- Tilnærmet nullavkastning (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.