Norges Banks hovedstyre valgte denne uken å holde styringsrenten uendret på 1,25 prosent. Markedet ble fullstendig overrumplet da beskjeden kom torsdag formiddag.
Et rentekutt på 0,25 prosentpoeng til 1,0 prosent var i stor grad priset inn. Det var attpåtil analytikere og andre aktører som spekulerte i om renten kunne bli kuttet med hele 0,5 prosentpoeng.
I både valuta- og rentemarkedet ble reaksjonene store. Troen på ytterligere rentekutt ble betydelig svekket. Men da markedsaktørene etter hvert fikk summet seg, korrigerte renteforventningene litt opp igjen.
- Norges Bank senket rentebanen, og har lagt til grunn at renten skal senkes enten i mai eller juni. Dermed var det mer snakk om en forskyvning av rentenedgangen enn at rentebunnen er nådd, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i morgenrapporten fra DNB Markets fredag.
Selv om tremånedersrenten i pengemarkedet steg markert torsdag, er det fremdeles priset inn mulighet for et snarlig kutt.
- Nå ble det ikke kutt i mars, men fortsatt prises det inn en viss sannsynlighet for nedgang i mai, skriver Aamdal.
- Øker presset mot Norges Bank
Norges Bank har selv ståltro på at renten vil bli kuttet på møtet i mai eller juni dersom den økonomiske utviklingen her hjemme og internasjonalt blir slik sentralbanken selv spår i prognoserapporten «Pengepolitisk rapport». Rapporten, som ble lagt frem torsdag, inneholder nemlig en renteprognose hvor det er 100 prosent sannsynlighet for rentekutt på ett av de to møtene.
Økonomene i Handelsbanken Capital Markets peker på at rapporten ble laget før det kom nye signaler fra flere andre sentralbanker denne uken:
I Sverige kuttet Riksbanken overraskende renten på et ekstraordinært rentemøte onsdag, og både den amerikanske og britiske sentralbanken har kommet med uttalelser som kan tyde på at det vil gå ytterligere tid før de går over til en strammere rentepolitikk.
- Dette har gjort at utenlandske renteforventninger har falt mer enn hva Norges Bank har fått tatt hensyn til, og dette øker presset mot Norges Bank. Vårt syn er at det da er stor sannsynlighet for at Norges Bank må kutte renten allerede i mai, noe de da også har åpnet opp for i den nye rentebanen, skriver makroanalytiker Marius Gonsholt Hov i morgenrapporten fra meglerhuset fredag.
I valutamarkedet er det også betydelig roligere fredag. Kronen har faktisk svekket seg mot euro etter en betydelig styrkelse etter rentebeskjeden torsdag formiddag
Tror på sterkere krone
Økonomene i Danske Bank peker på at markedet nå priser inn to kutt fra Norges Bank før bunnen blir nådd. Ett i juni og ytterligere et kutt i desember i år.
Meglerhuset tror imidlertid at sentralbanken bare kommer til å levere kuttet i juni. Det gir rom for betydelig kronestyrkelse fremover.
- Vi har lenge argumentert med at kronen fra et fundamentalt ståsted er billig, noe som også reflekteres i vår langsiktige prognose. Våre forventninger om en gradvis bedring i oljeprisen i år og vårt syn om at norsk økonomi vil klare seg relativt bra gjennom oljepriskollapsen støtter dette synet, skriver sjeføkonom Frank Jullum i en oppdatering.
Euroen handles torsdag til 8,63 kroner. Kronen har dermed svekket seg noen øre mot den felleseuropeiske valutaen.
Danske Bank-økonomene tror kronen vil holde seg i dette området mot euroen den neste måneden. På litt lengre sikt er det imidlertid duket for et skikkelig krone-comeback ifølge prognosene deres:
Om tre måneder vil euroen koste 8,50 kroner, om et halvt år 8,25 kroner og om et år 8,15 kroner, ifølge meglerhusets prognoser.
Les også:
Slik kan fastrentelån bli høyaktuelt
Marine Harvest bytter «bransje»
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.