- Ytterligere bekreftelser på svak forbruksvekst fremover kan bane vei for et nytt rentekutt allerede i desember, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i onsdagens morgenrapport fra DNB Markets.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at nordmenns handlelyst falt fra 0,5 prosent i juli til minus 0,4 prosent i august.

Norges Bank har anslått en forbruksvekst i år på 2,5 prosent. Etter tirsdagens detaljhandelstall kan det se noe høyt ut, skriver Aamdal.

- Sånn det ser ut nå, ligger det an til en kvartalsvis nedgang i detaljomsetningen, på  minus 0,3 prosent i tredje kvartal. Til sammenligning steg detaljomsetningen med 0,6 prosent i andre kvartal, skriver økonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i sin rapport onsdag.

Kan spøke

Hov støtter synet om at sentralbankens anslag nå kan se i overkant høyt ut, men minner om at det kun er en uke siden Norges Bank fremla nye prognoser.

- Vi har altså bare ett nytt konsumtall å forholde oss til, understreker Handelsbank-økonomen.

Situasjonen kan imidlertid endre seg raskt.

- Får vi et nytt negativt tall, kan det begynne å spøke for Norges Banks prognose. Merk at vi får ett nytt konsumtall før rentemøtet i november, og to nye før rentemøtet i desember, skriver Hov.

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets. Foto: Ida von Hanno Bast
Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets. Foto: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)

Ser utflatning

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets påpeker at detaljomsetningen varierer mye fra måned til måned, men at det er tegn til utflating - hvis man ser på tallene siden før sommeren.

- Veksten i privat forbruk ser ut til å bli bra i år, men detaljomsetningen indikerer at vi går inn i neste år med noe lavere tempo, skriver Bernhardsen i sin morgenrapport.

Med såpass svake detaljhandelstall ville det ifølge DNB ikke vært urimelig å se oppgang i euro-norske.

En slik oppgang kom ikke, noe som kan skyldes at mange aktører allerede hadde solgt seg godt ned i norske kroner og ikke ville selge mer til tross for de svake tallene.

Gjennom dagen trakk euro-norske ned.

Gjelden økte

Onsdag publiserte Statistisk sentralbyrå tall for kredittveksten i august. De viser at tolvmånedersveksten i publikums innenlandske bruttogjeld (K2) var 5,8 prosent fram til utgangen av august, opp fra 5,7 prosent måneden før.

Av publikums innenlandske bruttogjeld var 80 prosent utlån fra banker og kredittforetak.

Dette beløp seg til 3864 milliarder kroner. Tolvmånedersveksten i utlån fra banker og kredittforetak samlet var 6,1 prosent fram til utgangen av august, opp fra 5,6 prosent ved utgangen av måneden før.

- Det er kanskje verdt å merke seg at Norges Bank venter, kanskje ut fra boligprisutviklingen, at vekstraten for kreditten til husholdninger skulle ta seg opp ganske raskt, og nå opp til syv prosent før året er omme. Her har vi beveget oss i motsatt retning, uttalte seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanen Capital Markets til DN.

Kronen svekket

Norges Bank publiserte onsdag størrelsen på de daglige kronekjøpene i oktober. Sentralbanken vil fortsette å selge valuta tilsvarende 700 millioner kroner i oktober.

DNB ventet på forhånd en nedgang fra 700 millioner per dag til 500 millioner per dag

Kronen er onsdag morgen svekket med om lag tre øre mot euro, til 9,5339, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs tirsdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med rundt én øre, til 8,4827.

Les mer om kronen her: - Dette er så historisk. Det er helt utrolig hvilken sving det har vært i kronen

Euro er svekket til 1,1239 dollar, sammenlignet med kursen på 1,1259 dollar i New York tirsdag kveld.

 

Les også: Dette er Model X

Disse bransjene merker først at det snur

Olje- og gasselskap har sagt opp rundt 800 ansatte

 

Se også:

- Folk er ikke redde for å bruke penger:

Folk er ikke redde
Birger N. Haug selger som før.
01:55
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.