– Jeg er spent på hva som skjer nå, sier Jostein Bjørgo, etter at Norges Bank kuttet renten.
Banken hans, Nordea, fulgte opp med å kutte utlånsrenten med «inntil 0,25 prosentpoeng».
Bjørgo har hatt en rente på 2,7 prosent, mens Nordeas offisielle rente var 2,9. Nå kutter Nordea renten til 2,65, men Bjørgo har erfart at slike kutt ikke gjelder alle, hverken i Nordea eller hans tidligere bank, DNB.
– Man blir fortalt at man får god rente på grunn av god inntekt og sikkerhet, og da bør man kunne forvente at dette ikke er en korttidsfordel, sier han.
Bjørgo oppfatter praksisen som uredelig.
– Jeg oppfatter det som juksing fra banken, sier han.
Bjørgo har gjort det klart overfor sin kundebehandler at han bytter bank hvis dette skjer igjen. Og ved forrige rentekutt fikk han først brev fra Nordea om at han bare fikk deler av kuttet, men dagen etter fulgte kundebehandleren opp med fullt kutt.
Viktig å følge med
DN lanserer denne uken DN Rente, en tjeneste der man enkelt kan finne ut hvor god egen rente er sammenlignet med flere tusen andre som har sendt inn sin rente. Blant disse har svært mange spart rundt 10.000 kroner årlig på å prute på renten, men det er ingen automatikk i at denne fordelen beholdes hvis man ikke følger med.
– For renten er det minst like viktig at du har et aktivt forhold til banken som at du er en god kunde, sier Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.
Tallgrunnlaget i DN Rente oppdateres kontinuerlig, og etterhvert som leserne sender inn nye renter, vil de nye rentekuttene fanges opp.
Individuell rente
Ifølge kommunikasjonssjef Unni Strømstad i Nordea får alle kundene samme rentekutt, med unntak av «et fåtall kunder» som allerede har fått rentekuttet i sin «individuell rente», altså lavere enn bankens listepriser.
– Det gjøres en individuell vurdering i disse tilfellene, sier Strømstad.
Blant innsenderne til DN Rente utgjør imidlertid denne gruppen en stor andel.
Både DNB og Nordea sier de lar renten svinge likt for alle i samme kundegruppe.
– Vi gjør en individuell kredittvurdering for hvert eneste lån vi gir ut, og derfor er det noen kunder som får en litt lavere rente enn listeprisen. Når vi nå kutter rentene vil de som har høyest rente i dag oppleve å få det største kuttet, mens de som allerede har en lavere rente enn listepris, vil kunne få et noe mindre kutt, sier kommunikasjonsdirektør Even Westerveld.
Administrerende direktør Gunnar Hovland i BN Bank mener konkurrentene fører en merkelig praksis når rentene endres.
– Hvis banken mener at en kunde fortjener 0,2 prosentpoeng bedre enn veiledende rente når lånet inngås, bør ikke rabatten endres hvis ikke livssituasjon, pantet eller betjeningsevnen er endret, sier han.
Unni Strømstad i Nordea mener «rabatt» er feil ord.
– Man får ikke en rabatt, men en individuell pris, sier hun, og mener de individuelle rentene vanligvis vil følge utviklingen i markedet.
Både DNB og Nordea understreker at de ikke tilbyr kundene fast renterabatt i forhold til listepriser.
«Føler seg lurt»
Hovland mener BN Bank i mange tilfeller er blitt slått av banker som ikke følger opp gode tilbud over tid.
– Kunden har fått en rente som er litt bedre i en annen bank, men så får mange av dem ikke neste rentenedgang. Flere kommer tilbake til oss og sier de ikke orker dette. Kundene føler seg lurt, sier Hovland.
Skandiabanken har lignende erfaringer.
– Vi ser stadig eksempler på kunder som er fortvilet fordi de oppdager at de er offer for renteendring som gjør at de ikke har så gunstig rente som de antok, sier Magnar Øyhovden, leder for Skandiabanken Norge.
Hverken Strømstad eller Westerveld føler seg truffet.
– Når vi kutter renten, informerer vi om hvor mye og hvem det gjelder, og så tilskrives hver enkelt kunde. Det er veldig transparent, sier Westerveld.
– Har man allerede fått priset inn et kutt i renten, er det ikke gitt at man vil få en ytterligere reduksjon, sier Strømstad, som tror kundene er klar over hvordan dette fungerer.
Hun mener det er snakk om under to prosent som ikke fikk full uttelling av forrige rentenedsettelse.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.