De neste ukene tikker det inn nøkkeltall som kommer til å bli helt sentrale for Norges Banks rentebeslutning i midten av desember.
- Investeringstellingen for olje og gass fra SSB (24. november)
- Registrert arbeidsledighet fra Nav (27. november)
- Regionalt nettverk fra Norges Bank (4. desember)
Det første tallet kommer altså onsdag om en uke. Investeringstellingen fra SSB vil gi en god indikasjon på hvordan oljeinvesteringene vil utvikle seg neste år.
- Det er absolutt avgjørende. Vi vet at letekostnadene lå høyt sist. De er basert på selskapenes lisenser og hva de faktisk kan gjennomføre. De tallene vi får nå viser hva selskapene faktisk vil gjøre. Og vi vet at de vil kutte kostnader, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
Har gitt stort utslag tidligere
Den forrige tellingen fra august i år indikerte kun en marginal nedgang i oljeinvesteringene til neste år. Bruce tror imidlertid at rapporten i neste uke vil vise et betydelig større fall på rundt ti prosent.
Det er identisk med prognosene fra Norges Banks siste pengepolitiske rapport.
Bruce minner om at det var nettopp en stor endring i anslagene for oljeinvesteringene som fikk Norges Bank til å nedjustere sin renteprognose med over et kvart prosentpoeng sommeren 2014. Dersom neste ukes tall skulle avvike mye fra sentralbankens prognose om en nedgang på ti prosent, kan det føre til at sentralbanken gjør endringer i renteprognosen.
Selv holder Bruce imidlertid en knapp på at sentralbanken venter med å kutte renten. Han tror Norges Bank nøyer seg med ett rentekutt slik at renten når en bunn på 0,5 prosent sommeren neste år.
- Men skulle tallene indikere 15 prosent fall og ikke de ti prosentene som Norges Bank har, så må vi nedjustere bildet, sier Bruce.
- I den situasjonen vi er i nå, når spredningen og ringvirkningene kan bli enda sterkere fordi vi allerede har en svak økonomi, så er det klart at kraftigere fall i oljeinvesteringene kan bety mye for rentesynet for Norges Bank, legger han til.
Rapport kan gi rentekutt
Utviklingen i arbeidsledigheten er også helt sentral i Norges Banks rentesetting. Fredag 27. november legger Nav frem tall for utviklingen i ledigheten i november.
- Registrert ledighet blir viktig. Hvis vi får en økning på godt over 2000 personer i registert ledighet, så tror jeg det betyr mye for Norges Bank. Det er deres beste mål på kapasitetsutnyttelse og press i økononomien, sier Bruce.
Den siste brikken som kan føre til endringer i Norges Banks syn på økonomien før rentemøtet er sentralbankens egen undersøkelse i norsk næringsliv, Regionalt nettverk. Rapporten, som kommer i begynnelsen av desember, har tidligere vist seg å være svært viktig for sentralbankens vurdering av den økonomiske utviklingen.
Tidligere denne uken viste tall fra Statistisk sentralbyrå at den kvartalsvise veksten i brutto nasjonalproduktet (bnp) i fastlandsøkonomien var på 0,2 prosent i tredje kvartal. Dette er helt på linje med Norges Banks prognoser. Tallet i seg selv taler derfor ikke for et ytterligere rentekutt i desember.
Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets vil likevel ikke utelukke mulighetene for at renten vil bli satt ytterligere ned før året er omme. Grunnen er nettopp nettverksrapporten.
- Får vi tall fra Regionalt nettverk som er enda svakere enn de var i andre kvartal, at de indikerer at veksten fremover blir enda lavere, så tror jeg det er gode sjanser for et rentekutt til tross for dette bnp-tallet, sa Due-Andresen tidligere denne uken.
Les også:
Slik kjører du bil i fremtiden
Rekordhøy pris for asiatisk leilighet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.