En markert oljeopppbremsing i norsk økonomi har vært varslet lenge av både markedsaktører, politikere og flere norske analysemiljø. Nå begynner også den økonomiske statistikken å bekrefte utviklingen, mener norske økonomer.
- Det bekrefter at det er en svakere vekst, men det bekrefter også samtidig at det ikke er noen kollaps i økonomien, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til DN.
Han mener forrige ukes tall for oljeinvesteringene, vekstutsiktene i Norges Banks regionale nettverk og industriproduksjonen er i tråd en vekst på rundt 1,5 prosent i fasltandsøkonomien. Dette er godt under trenden de siste tiårene, men langt fra noen krise.
- Det er ikke noe svart hull, dette her, sier Juel.
- Men det kommer et rentekutt i mars?
- Ja, hvis ikke vil kronen gå vanvittig mye sterkere. Jeg tror ikke de tør å la være, slik bildet er nå.
Tror på nye kutt
Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets mener det etter forrige ukes tall ikke finnes «et eneste argument mot at Norges Bank skal kutte renten nå i mars».
- Hovedkonklusjonen er at Norges Bank kutter renten med nye 25 punkter på det kommende møtet, og at de også signaliserer 50 prosent sannsynlighet for et nytt kutt fra og med junimøtet, skriver Gonsholt Hov i morgenrapporten fra meglerhuset mandag.
Også i valutamarkedet ser det ut til at troen på rentekutt er sterk. I løpet av de siste to handelsdagene er kronen svekket med nær en prosent mot euro. Det betyr at euroen er blitt rundt ti øre dyrere siden sluttnoteringen torsdag i forrige uke.
Omstilling eller kutt
Mandag samlet regjeringen seg til den årlige budsjettkonferansen på Hurdalssjøen hotell- og konferansesenter i Akershus. Der skal statsbudsjettet for 2016 planlegges.
I mandagsutgaven av DN varsler statsminister Erna Solberg (H) at 2016- budsjettet må preges av omstilling, og at valget nå står mellom omstilling eller kutt i velferd og lønn.
Hvorvidt hun ser for seg å bruke mer eller mindre oljepenger i 2016 enn i 2015 vil hun ikke si, men viser til at det avhenger av presset i norsk økonomi.
Må bremse oljepengebruken
Sjeføkonom Steinar Juel i Noredea Markets tror Solberg gjør klokt i å dempe forventningene både hos samarbeidspartiene på Stortinget og i befolkningen generelt.
- Det ligger nok signaler der i form av at de ikke kan fortsette med den sterke veksten i oljepengebruken som de har hatt de siste par årene, sier Juel.
- Det må bli en viss avdempning, pluss at de fortsatt vil ha de slik at en veldig stor andel bindes opp i økte pensjoner.
Fremover tror han derfor at regjeringen vil være forsiktig med å pøse på med ekstra oljemilliarder, og at svake vekstutsikter heller vil bli møtt med lavere rente og en svak krone
- Jeg tror den svake kronen og renten vil være hovedtema, men det kan være at de satser på investeringer som kan sies å bedre produktiviteten og produksjonskapasiteten i økonomien. Det vil nok fremdeles prioriteres, sier Juel.
Les også:
- Ser mulighet for betydelig lavere rentenivå
- Av alle dumme avgifter var dette den som var minst dum
Ber Finanstilsynet vurdere tiltak for å dempe boliglånsveksten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.