Slik Norges Bank nå vurderer utsiktene for norsk økonomi, er det liten sannsynlighet for negativ styringsrente i Norge.
Det fremgår av manuskript til foredraget sentralbanksjef Øystein Olsen holder på et seminar i regi av Senter for monetær økonomi (CME)/Handelshøyskolen BI torsdag.
Det vises til at flere av våre handelspartnere de seneste årene har brukt ukonvensjonelle virkemidler for å gjøre pengepolitikken tilstrekkelig ekspansiv.
«Det er ikke en aktuell problemstilling i Norge. Vi har fortsatt handlingsrom i den økonomiske politikken. Slik vi nå vurderer utsiktene for norsk økonomi, er det liten sannsynlighet for negativ styringsrente her hjemme», heter det i manuskriptet.
Negativ reserverente
Det er riktignok en av sentralbankene som for tiden er negativ, den såkalte reserverenten.
«I Norge er reserverenten nå negativ, minus 0,25 prosent. Men dette gir ikke negative pengemarkedsrenter. Med en normal likviditetsstyring som sørger for at det ikke er overskuddsreserver i banksystemet, er det styringsrenten - ikke reserverenten - som bestemmer de kortsiktige rentene i pengemarkedet. Det gjelder også når reserverenten er negativ», sier Olsen.
I foredraget viser sentralbanksjefen blant annet til at banker som tar opp lån i Norges Bank over natten, betaler D-lånsrenten. Gjennom dagen gjennomfører bankene transaksjoner med hverandre. Oppgjørene skjer via bankenes konti i sentralbanken, forklarer Olsen.
«Banker som har innskudd over kvoten mot slutten dagen, låner normalt ut reserver over natten til banker som har negativ saldo i Norges Bank. De kan også låne ut til banker som har innskudd under kvoten», sier Olsen i foredraget.
Skal handle med hverandre
Han trekker videre frem at rentekorridoren rundt styringsrenten skal sørge for at bankene handler reserver med hverandre, og ikke med sentralbanken, noe som bidrar til aktivitet i interbankmarkedet og et effektivt pengemarked.
«For å holde overnattenrenten nær styringsrenten, sikter Norges Bank mot at bankenes totale reserver er lavere enn summen av kvotene som kan forrentes til styringsrenten. Mens Norges Bank sikter mot å holde reservene i banksystemet rundt 35 milliarder kroner, er summen av bankenes kvoter 45 milliarder kroner. Dermed kan bankene samlet sett alltid plassere de utestående reservene i banksystemet til styringsrenten», skriver han.
Sentralbanksjefen legger til at hvis mengden reserver skulle overstige summen av bankenes kvoter, ville noen banker måtte plassere reserver til reserverenten.
«Det ville ha presset overnattenrenten ned mot reserverenten. Men for at det skal kunne skje, må Norges Bank slutte å trekke inn overskuddslikviditet gjennom markedsoperasjoner. Det er ingen planer om en slik omlegging av vår likviditetspolitikk», sier han, og legger til:
Les også:
Sentralbanksjef Øystein Olsen: - Vi har nå lært at null ikke er en absolutt grense
- Ikke uventet med en korreksjon denne måneden
Slik skal Tekna skape 12.000 nye jobber
Se DNtv: Hør reaksjonen blant publikum når dørene åpner seg
Trodde du «vingedørene» ville bli et problem på trange parkeringsplasser?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.