Fredag publiserte Statistisk sentralbyrå tall som viser 0,9 prosent økning i landets detaljhandel, og Nav statistikk som viste en registrert arbeidsledighet på tre prosent.
- Dette er i tråd med hva Norges Bank har anslått, mener seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.
Hun tror tallene gjør Norges Bank mer sikre på at Norge ikke har noe markert omslag i forbruk eller arbeidsledighet, og at den derfor vil hold fast ved sin opprinnelige plan.
- Antageligvis er dette ganske nøytrale tall for rentesettingen. Det bidrar ikke til å endre sentralbankens syn på forbruket eller arbeidsmarkedet, sier hun.
Haugland peker på at trenden i detaljhandelen fremdeles er svak.
Forrige måned falt omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene med 0,7 prosent.
- Tallet i seg selv er positivt, men Norges Bank snur nok ikke om på sine tall på grunn av dette.
Tror på juni-kutt
Makroanalytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets mener dagens nøkkeltall isolert sett taler for at Norges Bank venter med det planlagte rentekuttet til juni.
- Norges Bank viste i mars at de er tålmodige med å kutte. De venter at renten skal bli kuttet med 0,25 prosentpoeng innen sommeren. Men så sant vi ikke ser noen signifikant og umiddelbare effekter av nedkjølingen i oljesektoren og fallet i oljeprisen, så tror jeg de vil være tålmodige og i hvert fall vente til juni, sier Bernhardsen.
Detaljene fra lønnsoppgjøret mellom LO og NHO trekker imidlertid i den andre retningen. Rammen for oppgjøret er beregnet til 2,7 prosent.
- Det var et litt svakere lønnsoppgjør enn det Norges Bank har prognose for, så dagen sett under ett så er vi kanskje der vi startet, sier Bernhardsen.
Venter svakere tall fremover
DNB Markets venter at at nøkkeltallene vil ha vist en negativ trend frem mot juni som vil bidra til at sentralbanken føler seg sikrerer på at det er rett med et rentekutt.
Haugland mener det foreløpig kun er én ting som kan få sentralbanken til å fremskynde kuttplanene:
- Et omslag i boligmarkedet - noe det ikke er grunn til å tro ettersom tiltakene fra Finanstilsynet ikke skal bli iverksatt før tidligst i mai. Dersom boligmarkedet av en eller annen grunn viste en klar negativ tendens, så ville nok Norges Bank ha følt at rommet for et tidligere rentekutt var større, sier Haugland.
Seniorøkonomen presiserer at hun mener presset i boligmarkedet vil holde seg oppe fremover - på kort sikt.
Etterslep i ledighet
Arbeidsledighetstallene «går jevnt og trutt» i retning av høyere arbeidsledighet, mener Haugland. Hun tror tallene gjenspeiler et etterslep.
- Det er egentlig en ganske beskjeden økning i ledigheten. Dette skjer med et tidsetterslep. Folk har oppsigelsestid og får seg kanskje nye jobber i oppsigelsesperioden. Enn så lenge så lar den markerte oppgangen vente på seg. Men vi tror vi vil få en svakere tendens i løpet av året, forklarer hun.
Ledigheten økte bare moderat i mars og den registrerte arbeidsledigheten holdt seg dermed uendret på 3,0 prosent.
- Arbeidsmarkedet ser fortsatt ikke ut til å svekke seg i samme grad som man kanskje skulle ventet, sier Bernhardsen i Nordea Markets.
Torsdag viste imidlertid arbeidskraftsundersøkelsen (aku) fra SSB en oppgang i ledigheten. Denne måten å måle ledigheten på baserer seg på en spørreundersøkelse i befolkningen. Akkurat nå er det stor forskjell mellom registrert ledighet og aku.
- Årsaken kan være at registrerte ledighetstallene ikke fanger opp alle som blir ledige innenfor oljebransjen dersom de får pakker når de slutter, men at de samme personene blir fanget opp i aku, sier Bernhardsen.
Les også: - Stålsett deg for grusomme, grusomme kvartaler
- Helt sykt med folk og mange timers kø
Han er Norges lønnskonge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.