Statistisk sentralbyrås oljeinvesteringstelling for 2016 var overraskende sterk, men byrået og økonomene presiserer at anslagene for leteinvesteringene i 2016 er usikre. Økonomene tror at Norges Bank vil gjennomføre det ventede rentekuttet neste uke.
SSB viser til at oljeselskapenes anslag for leteinvesteringene i 2016 er optimistiske, og skriver at de vedtatte budsjettene som regel blir lavere enn de foreløpige budsjettene.
Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets skriver i en oppdatering at det er rimelig sannsynlig at Norges Bank vil oppjustere estimatet sitt for oljeinvesteringene i 2016.
«Isolert sett kunne dette ha vært et argument for at Norges Bank ikke kutter renten på torsdag neste uke. Det kan vi glemme - rentekuttet kommer», skriver han.
Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets sier at tallene med første omgang kan virke svært sterke, men at leteinvesteringene utgjør hoveddelen av dette.
- Det er én faktor som utgjør oppgangen i investeringstallene, det er leteinvesteringene, som også SSB presiserer kan være usikre. Korrigerer vi for disse mener vi at investeringene vil falle med 10 prosent neste år og vi venter dermed fremdeles kutt neste uke, samt et ytterligere kutt i desember, sier Haugland.
Seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank sier at SSBs informasjon rundt leteinvesteringene endrer det umiddelbare inntrykket av betydelig høyere investeringer enn ventet.
- Norges Bank vil nok i stor grad holde på anslagene sine og gjennomføre rentekuttet neste uke, sier han.
Økonomene i Nordea Markets synes tallene, ved første øyekast, var så sterke at de nå diskuterer om Norges Bank kommer til å kutte styringsrenten neste uke.
- Det avgjørende er om Norges Bank vil nedjustere fra et ventet fall på ti prosent til minus fem eller til null. Det er dette vi diskuterer nå, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
Sjeføkonom Stein Bruun i SEB mener imidlertid at det fortsatt blir rentekutt neste uke, men både SEB og Nordea er enig i at tallene trekker i retning av en høyere rentebane.
Sammenlignet med det faktiske utfallet for 2014 indikerer 2015-tallene et fall på elleve prosent. Bruun mener det er dette som er det beste sammenligningsgrunnlaget siden dette tar hensyn til de kostnadstilpasningene oljeselskapene gjorde i fjor høst, i motsetning til mai-anslaget fra i fjor.
Les også: - Endrer bildet og utsiktene for norsk økonomi ganske dramatisk
Kraftig kronehopp etter oljetall
Oljeinvesteringene flater ut neste år
Frykter store tap i offshore
Aker Solutions kutter 200 arbeidsplasser
Sverdrup-kontrakter kan tildeles neste uke
2000 må gå i Statoil
(DN Pluss - krever innlogging)
Oljesmellen struper inntjeningen
Se DNtv: Dette sier du til dine ansatte i nedgangstider
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.