Forbrukertillitsindeksen Sentix for eurosonen viste mandag formiddag en nedgang fra -29,6 i juli til -30,3 i august. Fallet var imidlertid mindre enn ventet siden konsensus på forhånd var -31,0, ifølge Bloomberg News.
Les mer:
Kina lar yuanen falle i verdi
Etter at sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken (ESB) skuffet markedene torsdag, bidro bedre enn ventede sysselsettingstall fra USA fredag til at noe av risikoappetitten returnerte i markedene. Euroen styrket seg på bred basis, og reverserte mye av bevegelsene fra dagen før.
Uenighet undergraver EU-fremtid
I løpet av helgen har det kommet ulike uttalelser fra europeiske ledere. Spanias økonomiminister Luis de Guindos har blant annet uttalt at landet vil møte sine budsjettmål og ikke trenger å annonsere ytterligere tiltak.
I Hellas har troikaen (EU-kommisjonen, ESB, og Det internasjonale pengefondet (IMF)), avsluttet sitt Aten-besøk. Troikan mener at samtalene rundt implementeringen av landets justeringsprogram var produktive og at partene er enige om behovet for å styrke tiltakene for at programmets mål skal nås.
Ifølge tyske magasinet Spiegel mener Italias statsminister Mario Monti at uenighet innen i eurosonen undergraver fremtiden til EU.
- Viser tegn til en psykologisk oppløsning
- Spenningen som har fulgt eurosonen de seneste årene viser allerede tegn til en psykologisk oppløsning av Europa, sa han til magasinet, ifølge Bloomberg News.
Senere i uken kommer det flere viktige makronyheter. Torsdag offentliggjør kinesiske myndigheter en rekke sentrale nøkkeltall, mens i Japan holder sentralbanken rentemøte.
For Norges Bank blir fredagens inflasjonstall er det viktigste.
«Juli-kpi blir den viktigste innenlandske informasjon før rentemøtet i august. Underliggende inflasjon var hele 0,5 prosent under Norges Bank anslag i juni. Basert på Norges Bank normale reaksjonsmønster tilsier et slikt avvik isolert sett 50 basispunkter lavere renter etter hvert. Det betyr neppe kutt nå, men uten andre store overraskelser tilsier det et første kutt på 25 basispunkter i fjerde kvartal», skriver Nordea Markets i sin morgenrapport mandag.
Tror ikke avviket varer ved
Nordea tror imidlertid ikke at avviket varer ved og allerede med ukens juli-tall tror de at avviket er krympet til 0,25 prosentpoeng. Nordea venter at KPI-JAE vil forbli på 1,2 prosent på årsbasis i juli, mens Norges Bank ventet et fall i inflasjonen fra deres alt for høye juni-anslag på 1,7 prosent til 1,4 prosent.
«Vi ser Norges Banks argument for at inflasjonen skal falle i juli som et dyrere jordbruksoppgjør i fjor enn i år, men vi tror at den unormale svake prisutviklingen på en del konsumgrupper i juni tilsier at de utvikler seg sterkere i juli (prisen på flybilletter økte ikke som normalt i juni og derfor faller de neppe igjen som normalt i juli). Vårt anslag er i tråd med konsensus og derfor skjer det neppe mye i markedet. Selv om argumentet for det kuttet som er priset inn i rentemarkedet svekkes», heter det videre.
Les også:
Troikaen enige om å styrke krisetiltak
Yen og dollar nær 3-ukers bunn mot euro
Høyest odds på at Hellas forlater euroen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.