Rentekommentar: Tyske og øvrige europeiske renter falt torsdag etter at Den europeiske sentralbanken som ventet holdt sin nøkkelrente uendret på rekordlave 1 prosent.

Les også: Trichet fortsetter rentehjelpen

Igår holdt Norges Bank renten uendret her hjemme, på 1,75 prosent. En av grunnene er nettop enda lavere rente - og en foventning om lav rente lenge - i resten av verden.

Les mer:
<b>- Må unngå særnorsk renteoppgang</b>
På innsiden: Over sidelinjen
Gjedrem får mer kronepine

Aktørene merket seg nok en gang at ESB-sentralbanksjef Jean-Claude Trichet som vanlig fastholdt det selvsagte i at han mener rentenivået er passende ("appropriate"). DNB Nor Markets' økonom Maren Romstad synes ESB- beslutningen var kjedelig.

"I likhet med ESB tror vi oppsvinget i 2010 blir moderat og ulikt i forskjellige land. Derfor holder vi også på vår prognose om at styringsrenten (refi) blir holdt uendret i hvert fall ut 2010, men at 3 måneders euribor vil begynne å stige i andre kvartal ettersom ESB gradvis trekker inn likviditet", skriver hun.

- Helt avgjørende
Oppmerksomheten rundt den greske økonomien fortsatte også, der Trichet på sin pressekonferanse uttrykte tro på at landets myndigheter vil gjøre alt som er nødvendig for å nå målet om å redusere underskuddet til under tre prosent i 2012.

- Det er en svært, svært sterk oppfordring om å fullt ut respektere Stabilitets- og vekstpakten. Vi mener dette er helt avgjørende. Vi har alltid vært urokkelige i vårt forsvar av Stabilitets- og vekstpakten, sa Trichet.

"Vi har et mål på 3 måneders pengemarkedsrente i desember 2010 på 1,2 prosent. Når det gjelder ESBs institusjonelle rammeverk, tror vi absolutt det kan komme regelendringer i 2010, for eksempel når det gjelder kredittkvaliteten på de papirene som kan brukes som sikkerhet for lån i ESB, skriver DNB Nors Romstad.

Stort gresk fall
Rentene på greske tiårige obligasjoner viste det største fallet i Europa, med elleve punkter, mens portugisiske renter steg fem punkter.

Renteoppgangen i Portugal kommer etter bekymring for at Portugal vil mislykkes i å redusere sitt underskudd, og spreaden mellom portugisiske og tyske renter gikk ut til 155 punkter, det største siden mars, ifølge Bloomberg News.

Les mer om problemene i Portugal: Investorene angriper Portugal

Renten på den norske tiåringen var ned tre punkter torsdag ettermiddag.

Fullt rentesprik fremover
- Kan ikke skremme folk over på fastrentelån (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.