Markedet har hele uken ventet på Janet Yellens tale i Jackson Hole fredag ettermiddag norsk tid. Aktiviteten på verdens børser har vært lav hele uken, i påvente av Yellens tale.

Den amerikanske sentralbanken - Fed - har signalisert at renten skal opp i år. Nå begynner det å haste, etter at uforutsette hendelser som brexit-avstemningen har økt usikkerheten og dempet lysten til å sette opp renten.

De fleste ekspertene mener Fed vil holde sine løfter, men at Yellen vil vente til siste mulighet, rentemøtet i desember.

Yellen sier argumentene for å sette opp renten er "styrket de siste månedene". Men hun kom ikke med nøyaktig tidspunkt for når renteoppgangen kommer.

Yellen sier rentekomiteen i Fed (FOMC), som hun selv leder, ser for seg at rentene skal gradvis oppover over tid. Noe som også understrekes av Robert Kaplan, sjefen for Fed i Dallas, til Bloomberg.

Fed-sjefen påpeker at utviklingen i arbeidsmarkedet og inflasjonen nærmer seg sentralbankens mål. Inflasjonen er ifølge Yellen på vei opp mot to prosent. Hun beskriver den økonomiske aktiviteten som solid.

- Hun avslører derfor at argumentene for å sette opp renten har blitt sterkere i løpet av de siste månedene.  Dette innebærer at det blir trolig renteøkning i løpet av året, og man kan ikke utelukke at det kommer en renteøkning allerede i september, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.

- Janet Yellen er ganske positiv med hensyn til den økonomiske situasjonen i USA, fastslår Wilhelmsen.

Børsene både i USA og Europa reagerte fredag ettermiddag positivt på Yellens klare signaler om et snarlig rentehopp. Dollaren steg umiddelbart, men falt raskt igjen, mens de amerikanske rentene steg noe.

- Markedene var åpenbart nervøse for at Yellen skulle være enda mer «hawkish», så derfor puster de lettet ut, sier Wilhelmsen.

Frykt i fremvoksende markeder

I fremvoksende markeder, som i Asia, er det frykt for at høyere renter vil føre til kapitalflukt. Rekordlave renter har ført til økt risikovilje blant investorer på jakt etter bedre avkastning på pengene. Investorene i hele år har flokket til fremvoksende markeder, og det er frykt for at høyere rente vil redusere risikoviljen og ramme fremvoksende markeder, blant annet Kina.

Sam Le Cornu, investeringsdirektør for Asia hos Macquarie Investment Management, sier til tv-kanalen CNBC at denne frykten hovedsaklig er basert på følelser.

- Dessverre har følelser en enorm innflytelse på markedene. Vi vil sannsynligvis se kapitalflukt fra Kina. Det vil ha implikasjoner på valutaer og aksjer over hele Asia, mener Le Cornu.

Økonomene i Capital Economics i London er mye mer optimistiske på vegne av de fremvoksende markedene.

"Vi forventer at aksjekursene i fremvoksende markeder vil stige de neste par årene, selv med innstramminger fra Fed", skriver analyseselskapet.

Det var knyttet særlig spenning til om hun vil gi noen signaler om pengepolitikken videre. Fredagens tale sees på som en siste mulighet til å signalisere en renteøkning i september. Fed-sjefens taler er alltid gjenstand for til dels vidløftige tolkninger av økonomer, analytikere, investorer og andre markedsaktører.

 

Tror på rentehopp til jul

Ifølge Reuters priser markedet i kjølvannet av talen inn en sannsynlighet for renteøkning neste måned på 25 prosent, omtrent det samme som før talen.

DNB Markets mener signal om renteoppgang i september har potensial til å løfte rentene og styrke dollaren.

Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets skrev i et notat fredag morgen at Yellen, som ved flere anledninger tidligere, vil være forsiktig og ikke gi noen tydelige signaler i dag. Hun mente det er sannsynlig at Yellen vil se på nøkkeltallene fremover, og at disse vil bli avgjørende for hvor raskt renten settes opp.

Knut A. Magnussen i DNB Markets tror etter Yellens tale fortsatt rentehevingen kommer i år. DNB-økonomene holder en knapp på at sentralbanken slår til først i desember.

Wilhelmsen sier Yellen understreker at renteutviklingen de neste par årene er usikker.

- Fed har bare begrensede muligheter til å spå renteutviklingen fremover, ettersom Fed stadig vekk må respondere på sjokk som uventet treffer økonomien. Det mest sannsynlige er imidlertid en svært gradvis renteoppgang i årene fremover. Hun sier at Feds prognose på hva som er langsiktig naturlig rente er på tre prosent, sier Wilhelmsen.

Startet som fisketur

Jackson Hole-symposiet er en årlig konferanse som arrangeres av Kansas Fed, der sentralbankere, akademikere og økonomer deltar. Historien sier at konferanseanlegget Jackson Hole Lodge i naturskjønne omgivelser ved foten av Rocky Mountains, i delstaten Wyoming, i 1982 ble valgt på grunn av det gode ørretfisket i området.

Daværende Fed-sjef Paul Volcker var en ivrig fluefisker, og arrangørene ville sikre seg at sentralbanksjefen møtte opp. Siden har Jackson Hole befestet posisjonen som det viktigste møtestedet for sentralbankere og økonomer fra hele verden.

kenneth.lund@dn.no

 

Profil

Navn: Janet Louise Yellen

Alder: 69

Bakgrunn: USAs sentralbanksjef fra februar 2014, formelt styreleder i The Federal Reserve System - The Fed. Doktorgrad i økonomi fra Yale. Økonomisk rådgiver for president Bill Clinton. Tilknyttet Fed-systemet siden 1994. Gift med den nobelprisvinnende økonomen George Akerlof.

Aktuell: Taler på Feds årlige sentralbankmøte i Jackson Hole. Markedet er spent på signaler om når renten settes opp.

 

Dronevideo viser omfattende ødeleggelser etter jordskjelvet
Dronevideo filmet av italiensk brannvesen viser for alvor hvor omfattende ødeleggelsene er for den italienske småbyen etter jordskjelvet.
00:53
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.