Oljeselskapene planlegger neste år å investere for 150,5 milliarder kroner på norsk sokkel, 32 prosent mindre enn på toppen i 2014.

Det kommer frem av nye investeringstall Statistisk sentralbyrå har samlet inn fra oljebransjen i august.

Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken var onsdag raskt fremme med en analyse der han påpeker at aktivitetsnedgangen er større enn Norges Bank har lagt til grunn for sin rentepolitikk.

Sentralbanken hadde forventet en nedgang på 14 og 5 prosent i det reelle aktivitetsnivået i 2016 og 2017, men de nye tallene indikerer at nedgangen blir på henholdsvis 18 og 8 prosent.

- Selv om vi har avskrevet rentekutt i september, både på grunn av boligpriser og kjerneinflasjon over Norges Banks forventninger, støtter dagens tall vårt syn om at Norges Bank ikke er ferdig med å senke styringsrenten, skriver Hov.

Sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-bank tror også Norges Bank vil kutte styringsrenten fra dagens 0,5 til 0,25 prosent etter hvert, gjerne i desember. Knudsen er også enig i at oljeinvesteringstallene er litt på den svake siden. Når det er sagt, mener han at andre faktorer i norsk økonomi er sterkere enn Norges Bank har lagt til grunn, slik at renteutsiktene totalt sett langt på vei er som før.

Kostnadseffekt

Når det gjelder investeringsnedgangen, mener Knudsen at man ikke må stirre seg blind på antall milliarder før og nå. Han peker på at kostnadene i leverandørindustrien også har falt gjennom nedturen, slik at oljeselskapene får utført mer jobb per investeringskrone.

- Forholdet mellom aktivitetsnedgang og kostnadsnedgang er kanskje 50-50, sier Knudsen.

Det er ikke lett å finne gode anslag på kostnadsdeflasjonen i nedturen, men Knudsen peker på at investeringsanslaget for første fase av Johan Sverdrup-utbyggingen har krympet med rundt ti prosent. For riggtjenester er prisnedgangen langt større, påpeker han også.

Bunnen ikke nådd

For hans egen region, Rogaland, mener Knudsen at investeringstallene representerer både godt og dårlig nytt.

- Den dårlige nyheten er at bunnen ikke er nådd. Den gode nyheten er at bunnen er nær, sier Knudsen.

Han mener de verste nedbemanningene i oljeserviceindustrien nå er unnagjort.

- Jeg tror mange allerede har kuttet til beinet, sier han.

For dem som allerede har mistet jobben i oljefylket, ser ikke situasjonen så svart ut som tidligere fryktet. Knudsen hadde regnet med en arbeidsledighet på fem prosent i Rogaland i år, men har nå nedjustert anslaget til 4,5 prosent.

- Det er ganske stor dynamikk i arbeidsmarkedet.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

I Norge har han et enormt skattekrav mot seg. I USA er han i full sving med et nytt milliardprosjekt.
Dette er historien om seriemilliardær og grunder Jostein Eikeland.
01:60
Publisert: