Fredag kom ferske tall som viser at fastlandsøkonomien i Norge står foran en bråstopp. Det såkalte Regionale nettverket til Norges Bank har tro på negativ vekst de nærmeste månedene.

Les også: Full brems for norsk næringsliv

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i meglerhuset Swedbank er tydelig i sin analyse:

- Det har gitt oss mer å tenke på og det gir definitivt Norges Bank noe å tenke på, sier Andreassen til Dagens Næringsliv og fortsetter. 

- Det var så svakt som det vi fryktet. Nettverket signaliserer nå ingen vekst i fastøkonomien. Det ligger til langt under anslaget til Norges Bank, påpeker han.

Han mener det siste tallene går i motsatt retning av de andre dataene som Norges Bank ser på når de bestemmer om neste rentekutt skal komme i desember eller mars.

Vipper

- Dataene de siste ukene har ikke vært spesielt svake. Dette tallet er noe som åpner opp debatten om et rentekutt i desember, helt klart. Vi står og vipper litt, sier Andreassen før han utdyper:

- Dette er et argument for at økonomien kan trenge litt mer stimulans fra pengepolitikken. Men det er ikke åpenbart at det haster å gjøre det i desember fremfor i mars, utdyper han.

I Swedbank hadde de allerede lagt til grunn at veksten kom til å bli lavere enn det Norges Bank hadde lagt til grunn, og at arbeidsledigheten vil stige mer enn Norges Bank hadde anslått og renten som en konsekvens kan bli satt ned til null.

Store sprik

- For noen uker siden trodde vi på et kutt i desember. Så har vi sett at tallene ikke har vært så svake, og det har kommet tall som tydet på at det ikke var noen videre oppbremsing, men tallene fra Regionalt nettverk er såpass svake at det kan tale for et kutt i desember likevel, resonerer Andreassen som påpeker at det er store regionale sprik i tallene fra Norges Banks nettverk.

- Men tallene for store deler av landet er svakt. Det kan forsvare et rentekutt nå. Det gir nok også Norges Bank grunn til å frykte at de må nedjustere sine anslag, spår han og legger til:

- Det vil ikke skade om de kutter renten i desember, sier sjeføkonomen som understreker at det er stor usikkerhet i dataene.

Frank Jullum, Danske Bank.
Frank Jullum, Danske Bank. (Foto: Ole Morten Melgård)

- Dette viser litt at dilemmaet. Det er ulik fart i ulike deler av økonomien, både i ulike regioner og ulike sektorer.

 

Shakeb Syed, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets mener at tallene kan tale for et snarlig rentekutt.

- Før disse tallene sa jeg allerede da hellet for et rentekutt i desember. Når jeg hører disse tallene, som er de viktigste tallene, så tenker jeg at dette er med på å opprettholde den helning mot et rentekutt, sier Syed som mener at det fortsatt ikke er åpenbart at kuttet kommer i desember.

- De andre tallene denne uken og forrige har vært relativt gode, boligprisen, arbeidsmarkedet og kredittveksten. Sammen med oljeinvesteringstellingen som heller ikke var så dårlig. Sånn sett er det ikke åpenbart at det blir et kutt, sier Syed.

- Spikeren i kisten

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank mener imidlertid at nettverksrapporten er nøytral i forhold til rentebeskjeden 17. desember.

- Slik som vi ser det, var dette siste spikeren i kisten for et rentekutt i desember, sier Jullum til Dagens Næringsliv fredag

Den samlede produksjonsveksten de neste seks månedene kom inn på minus 0,01, som indikerer nullvekst i privat sektor det kommende halvåret, som ventet, ifølge sjeføkonomen.

- Man må legge til et par tideler for vekst i offentlig sektor, som er dårlig dekket av regionalt nettverk. Det betyr at vi ser for oss en kvartalsvis vekst i fastlands-BNP på 0,2 prosent de neste to kvartalene. Det er jo marginalt lavere enn hva Norges Bank la til grunn i september, sier Jullum.

Lavere risiko

Han mener det var særlig oppløftende med oppgang i utsiktene for tjenesteytende sektor, som står for 35 prosent av BNP, der man har fryktet negative andrerundeffekter av oppbremsningen i en oljesmurt økonomi.

- Man har sett en betydelig svekkelse av utsiktene gjennom 2015, det har egentlig medført en økende risiko for en mye mer alvorlig andrerundeeffekt og dermed mye større utslag i makroøkonomien. Det vi ser nå er at faktisk en liten bedring i utsiktene, og det reduserer jo nedsiderisikoen for norsk økonomi betydelig, sier Jullum.

Les også: Fredriksens eiendomsselskap i spill
Norwegian fortsetter passasjerveksten
Blackstone er Paretos hemmelige kjøper

Se DN Tv: Se Volvos nye flaggskip

Her er Volvo S90
Volvo skal etablere seg i premiumsegmentet med den nye store sedanen sin.
01:31
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.