Nå kan man binde renten på studielånet i tre år til 1,933 prosent. Det er første gang fastrenten er under 2 prosent, meldte Lånekassen torsdag.
Den flytende renten i Lånekassen fra 1. november er 2,227 prosent, nesten 0,3 prosentpoeng høyere enn fastrenten for tre år.
Økonomene DN har snakket med er likevel skeptiske til å anbefale folk å slå til på tilbudet om rekordlav fastrente i Lånekassen.
– Det er ikke nødvendigvis lønnsomt å binde renten selv om den er lav, fordi jeg er urolig for at Norges bank kommer til å kutte renten enda mer. Jeg tror mest på at den flytende renten de neste tre årene blir lavere enn fastrenten i dag, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.
Les også: - Vi har nå lært at null ikke er en absolutt grense
Han får støtte av kollegaene.
– På forventningsbasis er det ingen grunn til å binde renten nå, sier Jan L. Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen.
– Hvis man først skal binde renten anbefaler vi å gjøre det for flere år enn tre år. Som et generelt råd sier vi at man ikke skal binde renten hvis man ikke har økonomi til det. Men det er noe alle må vurdere selv, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen.
Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank er enig.
– Vi synes tre år er altfor kort til rentebinding. Det er ikke rentebinding, men mer et veddemål. Fastrenten til Lånekassen reflekterer at renten forventes å gå ytterligere ned, sier Jyllum.
Den flytende renten i Lånekassen fra 1. november er 2,227 prosent, som er det samme som femårsrenten. Binder man lånet for 10 år er nå renten 2,813 prosent.
«En ny æra»
– Det er historisk lavt for tiårsrente. Samtidig er det unormale tider, veldig lave renter og usikre tider. Folk må vurdere hva de føler seg komfortable med, sier Jullum.
Jan L. Andreassen har lenge spådd at renten skal fortsette ned, og bli der i mange år fremover.
– Det folk må forstå er at dette er en ny æra. Renten kommer aldri opp igjen til nivåene vi har bak oss. Nullrentescenariet jeg tegner høres dramatisk ut, men alle våre naboland har hatt det lenge, og har levd normalt med det, sier han.
«Finnes andre argumenter»
Selv om Harald Magnus Andreassen ikke tror det vil lønne seg å spekulere i at renten går opp de nærmeste årene, understreker han at det kan finnes andre argumenter for å binde renten.
– Det er også andre elementer enn spekulasjon som påvirker folks valg. Det er helt avhengig av hva slags økonomi du har, hva slags inntekter du har - og hvor du får dem fra, sier Andreassen.
Han mener personer som jobber i privat sektor har særlig god grunn til å ha flytende rente.
– Jobber du for eksempel i byggebransjen som er avhengig av økonomien, får du høy rente når du tåler høy rente og lav rente når det går dårligere, sier Andreassen.
441 000 av Lånekassens tilbakebetalere har flytende rente på studielånet sitt, 148 000 har fast rente.
Les også: Kjenner ikke egen boligrente (krever innlogging)
Sentralbanksjef Øystein Olsen: - Vi har nå lært at null ikke er en absolutt grense
- Ikke uventet med en korreksjon denne måneden
Se DNtv: Hør reaksjonen blant publikum når dørene åpner seg
Trodde du «vingedørene» ville bli et problem på trange parkeringsplasser?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.