Toppledelsen i den britiske storbanken Barclays grilles for åpen scene av britiske politikere onsdag etter rentefiksing-skandalen som har sjokkert en samlet finansverden.

Samtidig trekkes sentralbanken inn i diskusjonene omkring hvem som visste hva om praksisen der banker, inkludert Barclays, feilrapporterte sine lånerenter til panelet som setter internbankrenten Libor (London Interbank Offered Rate), verdens viktigste referanserente.

- Dette er i ferd med å bli et slag til siste stående mellom 20 banker og potensielt Den engelske sentralbanken og andre sentralbanker. Dette dreier seg egentlig om ordnede markeder og forholdet mellom forretningsbanker, meglerhus og sentralbanken. Sentralbanken må bestemme seg om den er hevet over markedet eller til syvende og sist tett involvert med det, sier Dan Conaghan, forfatter av boken «The Bank - Inside the Bank of England» til CNBC.com.

Barclays har som første bank ut, innrømmet skyld og godtatt en bot på 2,7 milliarder kroner. Men etterforskningen er ikke avsluttet og kan ende med å omfatte langt flere aktører, og flere land, ifølge EUs konkurranse-kommisjonær, Joaquin Almunia.

Anklager myndighetene og sentralbanken
Jakten på syndebukker i Barclays har så langt resultert i avgangen til styreformann Marcus Agius, toppsjef Bob Diamond og tidligere leder for bankens meglervirksomhet, Jerry Del Messier.

Tirsdag offentliggjorde Barclays et notat fra Bob Diamond som peker i retning av at Paul Tucker, nåværende vise-sentralbanksjef i Den engelske sentralbanken, tilbake i oktober 2008 hadde antydet at Barclays kunne senke sine renter i en tid der Libor-renten ble nøye overvåket som et mål på helsetilstanden i banksystemet, ifølge CNBC.

Under høringen onsdag avviser imidertid Diamond at han ble instruert.

- Jeg oppfattet det ikke som et pålegg, sier han.

Tidligere medlem av pengepolitikk-komiteen i Den engelske sentralbanken, Andrew Sentance, forsvarer at sentralbanken har hatt tett dialog med bankene.

Flere politikere fra opposisjonspartiet Labour kan ha kjent til praksisen med rentefiksingen, melder samtidig den britiske avisen The Sun.

Den sittende britiske finansministeren, George Osborne (fra konservative Tories), går sågar så langt i et intervju i det britiske magasinet The Spectator onsdag som å si at myndighetene instruerte Barclays til å påvirke rentesettingen.

"De var helt klart involvert og vi har bare ikke fått alle fakta på bordet, tror jeg, om hvem som visste hva når", skriver han.

- Ble fysisk dårlig
Toppsjef Bob Diamond forklarte seg onsdag for britiske politikere i en offentlig høring.

Han sier han ble sjokkert da han leste etterforskningsrapporten og så e-postutvekslingen mellom tidligere ansatte og andre derivatmeglere.

- Jeg ble fysisk dårlig, sier han.

Les også: Ble lovet champagne for å manipulere markedet

Diamond gjentok også at det må bli slått hardt ned på folk som gjør ting de ikke burde. Samtidig unnskylder han bankens 140.000 ansatte for hva 14 meglere angivelig skal ha vært involvert i.

Diamond sier han ikke var kjent med at ansatte i 2008 underapporterte rentene, og finner handlingene «avskyelige». Han forklarer at de ansvarlige meglerne enten har sluttet eller ble sagt opp øyeblikkelig. Den tidligere toppsjefen forstår også at det vil bli strafferettslige følger

- Det er ikke opp til oss. Men vi kommer ikke til å stå i veien for det, sier Diamond.

Beslutningen om å trekke seg fra toppvervet tirsdag ble gjort for å beskytte selskapet, påpeker han.

- Jeg elsker Barclays. Historien vil bedømme Barclays som en utrolig institusjon på grunn av folkene som jobber der, sier Diamond.

Ifølge toppsjefen har Barclays brukt 100 millioner britiske pund, over 930 millioner kroner, på intern granskning etter at forholdene ble oppdaget.

Aksjekursen til Barclays endte ned 1,46 prosent i London onsdag, mens det amerikanske aksjemarkedet var stengt på grunn av Uavhengighetsdagen. Aksjen er ned 6,50 prosent hittil i år.

Se video fra Diamond-høringen:



Les også:
Nok en Barclays-topp går
Barclays-sjef går av
Barclays styreleder går av


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.