Da Trond Mohn (72) og søsteren Marit Mohn (68) bestemte seg for å selge det familieeide selskapet Frank Mohn as til svenske Alfa Laval for 13 milliarder ifjor, gikk sønnen Frederik W. Mohn (38) hardt ut mot faren, og truet med å gå rettens vei for å få stoppet salget. Etter noen runder la bråket seg, og far og tante gikk med på et ønske fra Frederik W. Mohn om å bli kjøpt ut av familieselskapet Wimoh as.
Nå er regnskapet for fjoråret klart, og det viser at Frederik W. Mohn fikk fire milliarder kroner for sine 32,2 prosent i selskapet. Dette kommer i tillegg til at han fikk sin andel av et ekstraordinært utbytte på 1,3 milliarder kroner på sommeren, tilsvarende 420 millioner kroner.
– Jeg kan ikke bekrefte noe som helst. Utover det har jeg ingen kommentar. Beklager, sier Frederik W. Mohn fredag.
Den tilbakekjøpte aksjeposten eies i dag fortsatt av Wimoh as, mens Trond Mohns heleide selskap Meteva as eier 47,8 prosent og Marit Mohn as eier 20,0 prosent. Meteva har 70,5 prosent av stemmene og Marit Mohn as resten. Marit Mohn er bosatt i Storbritannia og eier 51 prosent av Marit Mohn as, mens sønnen Stian Westlake eier resten,
Møttes ikke
Kjøpet av Mohn jr. sine aksjer ble godkjent på en ekstraordinær generalforsamling bitte lille julaften ifjor. Far og sønn møttes imidlertid ikke da. Trond og Marit Mohn var i stedet representert av advokat Sindre Søndenå Andersen fra advokatfirmaet Schjødt, mens Frederik Mohn var representert av Wikborg Rein-advokat Dag Steinfeld. Det var likevel julestemning på møtet, der advokatene på vegne av sine klienter stemte for å gi én milliard kroner som gave til Bergens Forskningsstiftelse. Pengegaven var til fritt bruk for forskningsstiftelsen. Gaven kom på tiårsdagen til stiftelsen som Trond Mohn stiftet 22. desember 2004.
Trond og Frederik Mohn feiret ikke jul sammen, men det sure forholdet dem imellom skal ha gitt seg før jul.
– Frederik har sine ønsker og vil gå sine egne veier. Vi er venner og vel forlikte, sa Trond Mohn på julaften.
8 milliarder i banken
Etter DNs beregninger får Trond Mohns heleide selskap et utbytte på 4,8 milliarder kroner, mens Marit Mohn as får 2,0 milliarder kroner. Tidligere år har familiemedlemmene innkassert utbytter på mellom én til to milliarder kroner.
Valutagevinst på 300 mill.
Trond Mohn er på folkemunne i Bergen blitt omtalt som «Frank Shorter», med en klar referanse til både familieselskapet og sportsklesmerket. Sammenligningen handler om at han har tatt risikable posisjoner i valutamarkedet.
Valutatradingen ligger nå i datterselskapet Wimoh Finans, etter at hele selskapsstrukturen ble endret i forbindelse med Frank Mohn-salget.
Wimoh Finans oppgir i sitt regnskap gevinster på valutaterminkontrakter på 269 millioner kroner.
Wimoh Finans har kontanter og lignende for 432 millioner kroner pr 31. desember 2014, og en samlet egenkapital på 335 millioner kroner.
I forbindelse med Frank Mohn-salget etablerte en også selskapet Wimoh Invest, som omfatter service- og baseaktiviteten i systemet og andre investeringer. Regnskapet for dette selskapet er ennå ikke sendt inn til Brønnøysundregistrene.
Hverken Trond eller Frederik W. Mohn ønsket å snakke med DN fredag.
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.