I første kvartal skriver Statoil ned verdien på sine bokførte eiendeler med hele 46,1 milliarder kroner. Nesten alt er knyttet til tidligere toppsjef Helge Lunds storsatsing på Nord-Amerika. Fallet i olje- og gasspriser har i mange tilfeller gjort eiendeler verdiløse målt til dagens markedsverdi.
· 30,4 milliarder kroner av nedskrivningene er knyttet til satsing på ukonvensjonelle olje- og gassfelter på land i Nord-Amerika.
· 11,2 milliarder kroner av nedskrivningene er knyttet til investeringer i olje- og gassleting til sjøs i Mexicogulfen.
- De store nedskrivningene viser hvor store feilinvesteringer Statoil har gjort de siste årene, sier aksjeanalytiker John A. Olaisen i ABG Sundal Collier.
Han noterer seg at Statoil fortsatt har bokført verdier til 157,7 milliarder kroner i USA selv etter de siste regnskapsgrepene.
- Hvis ikke oljeprisen kommer kraftig opp, kommer det flere nedskrivninger.
Forutsetter 80 dollar
Selv oppgir Statoil i førstekvartalsrapporten at det var oljeprisusikkerheten som fikk ledelsen til å endre sine oljeprisforutsetninger i første kvartal.
«De reduserte prisanslagene trigget nedskrivningstester som resulterte i erkjennelsen av 46,1 milliarder i nedskrivningstap i første kvartal», heter det i rapporten.
Selskapet oppgir at det nå baserer seg på observerte fremtidspriser i olje- og gassmarkedet for de neste to-tre årene. Etter 2018 har Statoil oppdatert sin planleggingspris til 80 dollar fatet, hvorfra den gradvis skal stige.
Kor av skeptikere
Det har ikke manglet kritikere mot Statoils oppkjøpsraid i Nord-Amerika. Olaisen har vært skeptisk til Statoils Nord-Amerika-satsing helt siden daværende toppsjef Helge Lund la 24 milliarder kroner på bordet for å kjøpe skifergassandeler fra skadeskutte Chesapeake midt under finanskrisen høsten 2008.
Olaisen er blant analytikerne som har argumentert for at Statoil burde ha skrevet ned verdiene i Nord-Amerika allerede før oljeprishalveringen i andre halvår ifjor.
– Statoil skjuler hvor dårlig det står til i Nord-Amerika, sa Olaisen i mars 2014.
Også Pareto-analytiker Trond Omdal mente ved samme anledning at Statoil har hatt manglende åpenhet om avkastningen på rundt 150 milliarder kroner i investeringer på land i Nord-Amerika.
Selv Finanstilsynet meldte seg ifjor vår med kritikk av hvordan Statoil foretok sine nedskrivningsvurderinger i USA, kritikk selskapet til dels unnlot å ta til følge.
Statoil-ledelsen har også vært kritisert for Nord-Amerika-satsingen av selskapets egne tillitsvalgte, som YS-hovedtillitsvalgt Bjørn Asle Teige.
Les også: SAS sliter med «luksusruten» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.