Tirsdag la regjeringen frem revidert nasjonalbudsjett for 2015.
- Det er litt høyere oljepengebruk i 2015 enn det man trodde, målt i milliarder kroner. Det er litt endring av inntekter og utgifter i fjor som gjør det, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
På forhånd var det ventet at regjeringen ville bruke mer oljepenger, noe som også ble kunngjort i det reviderte budsjettet. Bruce peker på at regjeringen likevel kunne brukt mer.
- Målt som andel av pensjonsfondet så er det enda mindre, fordi det vokste så mye. Vi ligger langt, langt under handlingsregelen fortsatt. Det er rom for å bruke ekstremt mye mer oljepenger, hvis man mekanisk følger handlingsregelen, sier han.
Kunne brukt mer
Bruce mener ikke nødvendigvis at regjeringen burde brukt mer oljepenger, men understreker at den kunne gjort det.
- Det er et rimelig budsjett gitt den situasjonen vi er. De øker oljepengebruken litt mer fra ifjor til i år. Det er en halv prosent av BNP. Det er rom for å øke pengebruken mer hvis det skulle gå dårlig i norsk økonomi, sier han.
Ifølge ham legger regjeringen ansvaret over på Norges Bank dersom det skulle gå dårligere i norsk økonomi.
- Regjeringen legger vel vekt på at Norges Bank skal gjøre hovedjobben her. Det er lavere renter og svakere krone som i første omgang skal sikre at økonomien går sånn rimelig greit, sier Bruce.
Ingen boligpakke
På forhånd ble det spekulert i om regjeringen ville legge frem en «boligpakke», for å dempe den sterke prisveksten i boligmarkedet. Det ble imidlertid ikke lagt frem i det reviderte budsjettet.
- Regjeringen vil gjerne gjøre noe på tilbudssiden, mer på boligbygging. Det har Siv Jensen sagt i flere sammenhenger. Det er en mer krevende oppgave. Det krever antagelig at flere departementer må samarbeide. Jeg tror det rett og slett er et tidsspørsmål, de har ikke hatt tid til å komme frem til gode tiltak der, sier Bruce.
- Jeg tror regjeringen vil komme med en hel pakke, hvor det både er noe negativt der de sier noe om hvilke innstramminger vi må ha på etterspørselsiden og samtidig legge frem noe positivt som for eksempel økt boligbygging. De vil ikke bare komme med dårlige nyheter nå, legger sjefanalytikeren til.
Klar invitt til rentekutt
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 Gruppen mener også det virker som regjeringen vil at Norges Bank skal stimulere omstillingen i økonomien.
- De legger opp et budsjett som er en klar invitt til at Norges Bank skal kutte renten i juni. Det ville vært en fare hvis de stimulerte for raskt og for kraftig i norsk økonomi nå. Det virker som de holder litt igjen og heller vil at Norges Bank skal bruke renten til å svekke kronekursen. De vil ligge bak ved å holde såpass tilbake på pengebruken, det er jo nede på 2,6 prosent av fondet, sier hun.
- Samtidig har de nok mange prosjekter liggende i skuffen som de lett kan plukke opp, hvis ledigheten begynner å stige utover høsten og det blir behov for mer stimulering. Det kan være mye innenfor infrastruktur, det er masse uløste vedlikeholdsoppgaver i offentlig sektor. Det er bare å begynne på en lang liste, legger Holvik til.
Venter i spenning på boligtiltak
Hun ble skuffet over at ikke regjeringen la frem en såkalt «boligpakke» i det reviderte budsjettet.
- Jeg hadde håpet at de skulle komme med signaler om det. Nå kom det ikke konkret i budsjettet. Men de har fortsatt muligheten til å komme med det når som helst, i form av forskrifter, rundskriv til bankene om praksis og at de kan øke det motsykliske kapitalkravet. De har full frihet til å komme med det når som helst, sier Holvik.
Ifølge henne er det viktig at de gir signaler en stund før tiltakene trer i kraft.
- Slik kan folk allerede nå ta høyde for at det blir noen endringer i skatt eller reguleringer rundt boligmarkedet, som er ment for å dempe gjelds- og prisveksten. Så får vi bare vente i spenning på detaljene på hva som kommer, understreker Holvik.
Følg DN Direkte: Revidert nasjonalbudsjett(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.