Saken er oppdatert.
Sentrale kilder i regjeringsapparatet bekrefter overfor DN en rekke momenter i revidert nasjonalbudsjett som legges frem i morgen:
Den utskjelte poseavgiften som ble varslet i nasjonalbudsjettet ifjor høst, ble da stipulert til å innbringe en milliard i inntekter til staten. Den skulle egentlig innføres 15. mars, men ble utsatt etter sterke innsigelser i høringsrunden.
Det er først tirsdag avgiften begraves for godt. Og da er virkningen også redusert til et inntektsfall på 700 millioner kroner. Dette skal dekkes opp av økt el-avgift, opplyser DNs kilder. Ifølge NTB økes el-avgiften med 0,5 øre i forslaget til revidert nasjonalbudsjett.
Reduserte anslag
Ifølge DNs kilder er ikke årsaken til bortfallet av poseavgiften bare at avgiftsperioden ble forkortet. Anslagene for hvor mye den ville ha innbragt ble redusert fordi aktører i dagligvarebransjen hamstret poser for å tilpasse seg et nytt regelverk og altså en avgift som likevel ikke innføres.
Milliarden i forventede inntekter ble også redusert som følge av presiseringen fra regjeringen om hvilke poser avgiften skulle gjelde.
Lavere lønnsvekst
Bortfallet av poseinntekter er ikke det eneste som har falt bort som finansieringsgrunnlag for statens utgifter.
I likhet med kommunene vil også statens skatteinngang bli svakere enn anslått i nasjonalbudsjettet. På plussiden derimot vil det i revidert komme frem at lønn- og trygdeutbetalingene er lavere enn tidligere antatt.
DN har tidligere skrevet at regjeringen i revidert vil gi mer til kommunene, men ikke kompenserer inntektsfallet fullt ut. Finansdepartementet legger til grunn et inntektsfall på 1,6 milliarder kroner.
Ifølge DNs kilder mandag vil regjeringen styrke kommuneøkonomien med cirka en milliard kroner. Begrunnelsen for ikke å gå høyere er at regjeringen ikke vil betale for at kommunene bevilget seg et dyrt lønnsoppgjør.
Samme budsjettimpuls
I fjor økte regjeringen oljepengebruken i revidert med 1,9 milliarder kroner.
DN har ikke fått bekreftet hva årets økning er, men vet at budsjettimpulsen, indikatoren som viser hvor sterk vekstpåvirkning budsjettet gir, ikke endres som følge av revidert. Avstanden til den såkalte fireprosentbanen vil igjen øke som følge av veksten i Oljefondet.
I revidert anslår Finansdepartementet at SPU - Statens pensjonsfond utland - er på 7000 milliarder kroner ved utgangen av året. Det er tusen milliarder kroner mer enn anslaget i fjor.
LES OGSÅ: Aker Solutions-ansatt terrorsiktet av PST
Hva synes du om forslaget? Diskuter saken under. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.