I overkant av 380 millioner kroner er flyttet på i revidert nasjonalbudsjett som følge av forhandlingene mellom regjeringspartiene og støttepartiene Venstre og KrF.

I avtalen ligger at oljepengebruken skal ligge fast. De økte utgiftene på 380 millioner kroner hentes inn ved at staten øker utbyttet fra statseide selskaper og at man henter penger fra budsjettets "ymse-post", ifølge NRK.no.

Resultatet skal presenteres i vandrehallen på Stortinget klokken 10.30, etter det NTB får opplyst.

Formiddagstimene er satt av til avsluttende møtevirksomhet. Temaet er blant annet de såkalte verbalforslagene som følger et budsjett. Dette er politiske veivalg og satsinger som ikke nødvendigvis følges av bevilgninger nå, men som vil kunne legge føringer for framtidige budsjetter.

Følger planen

Målsettingen om å presentere et resultat fra budsjettforhandlingene onsdag eller torsdag var uttrykt en stund i forveien. At tidsplanen holdes tyder på at viljen til å finne sammen var stor blant de fire borgerlige partiene.

Vanskelige spørsmål har det like fullt vært nok av også denne gang. Forslagene fra regjeringen om utvidet taxfreekvote og avgiftslettelse for små båtmotorer ble svært kjølig mottatt av KrF og Venstre. De to partiene ville bruke de rundt 170 millioner kronene dette koster til helt andre formål, men ser ut til å ha gitt etter.

Etter det NTB har grunn til å tro ligger begge forslagene inne i den endelige budsjettrevisjonen, men det kan hende at KrF har funnet en måte å flagge sin prinsipale misnøye mot taxfreeforslaget på. Flere i partiet hadde underveis i forhandlingene en ambisjon om dette.

Til gjengjeld har støttepartiene fått gjennomslag for flere av sine prioriteringer, noe påplussingene på godt over 300 millioner kroner viser. Det eksakte beløpet er ikke kjent, men NTB får bekreftet anslaget fra flere uavhengige kilder.

Regnebommert

Onsdag ble det klart at regjeringens angivelige regnefeil når det gjelder stimuleringstilskudd til lærlingbedrifter neppe vil bli kompensert krone for krone. Men det kan komme noen ekstra penger til dette formålet, selv om saken har skapt en smule frustrasjon hos støttepartiene på Stortinget.

At nærmere 2.000 og ikke 200 lærlingbedrifter vil kunne be om stimuleringstilskudd på 50.000 kroner, gir en underdekning på 90 millioner kroner. Det er iallfall resonnementet til Arbeiderpartiets Trond Giske som i spørretimen onsdag beskyldte regjeringen for bløff og brudd på så vel informasjonsplikt som budsjettreglement.

Ingen av de fire partiene vil si noe om hva som konkret er kommet fram under forhandlingene, men da regjeringens budsjettforslag ble kjent, forlangte KrF og Venstre påplussinger til konkrete klimatiltak og barnehager, satsing mot barnefattigdom og økte overføringer til forskning, universiteter og høyskoler.

– Støttepartiene Venstre og KrF har all grunn til å være fornøyde også med sakene de har fått gjennom, sa Fremskrittspartiets Gjermund Hagesæter onsdag kveld.

Barnehager

Noe av det viktigste for Venstre og KrF underveis i forhandlingene har vært kravet om økte bevilgninger til kommunene som følge av underfinansiering i barnehagesektoren. Behovet for barnehageplasser er rett og slett større enn bevilgningen som er satt av til formålet gjenspeiler.

Saken er komplisert fordi det angivelig ikke finnes en god nok beregningsmodell for overføring til barnehagene. Regjeringen har varslet at den skal sette seg ned med KS for å finne ut av dette, noe som umuliggjorde banebrytende nyheter i revidert nasjonalbudsjett.

I stedet gikk støttepartiene inn for å bøte på skaden gjennom en påplussing. Ifølge Bergens Tidende har de fått gjennomslag for å tilføre vel 100 millioner kroner til kommunene. Det er også grunn til å tro at bevilgningen vil bli ledsaget av et verbalpunkt som sier noe om hva som kan ventes i kommende budsjettrunder.

Les også:
– Reduserte barnehagekutt i revidert
Legger ned akuttmottak i Kragerø og Rjukan  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.