Finansminister Siv Jensen (Frp) bekreftet nyheten om at regjeringen vil øke oljepengebruken da hun tirsdag la frem revidert nasjonalbudsjett.

Bakgrunnen er lavere skatteinntekter fra Fastlands-Norge, blant annet som følge av oljebremsen som har gjort seg synlig i Norge.

Nettopp fordi Jensen har kompensert for denne bortfalte inntekten, kan hun ikke kalles feig, mener sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets.

- Rent matematisk var de nødt til å øke oljepengebruken når inntektene fra oljenæringen faller - gitt at utgiftene ikke kuttes. Det store spørsmålet var hvorvidt de skulle øke oljepengebruken mer  for å demme opp for skatteinntektene.

Ingen oljehjelp

Det tror Syed regjeringen med fordel kunne ha gjort. Den økonomiske utviklingen ville bidratt til at Jensen kunne ha kommet unna med det.

- De hadde ikke blitt arrestert på det nå, i motsetning til om de øker pengebruken i en god periode hvor du bruker mer. Da er det åpenbart at de gjør det for å vinne velgere, sier han.

Sjeføkonomen mener imidlertid det er riktig av finansministeren å ikke «redde» nedgangen i oljesektoren.

- Det er en viktig omstilling på gang i oljesektoren, den omstillingen må ikke stoppes. Hadde regjeringen brukt mye penger på å redde ut oljesektoren, ville omstillingen bare blitt utsatt og senere enda verre.

Sparebank 1-økonomen mener derimot regjeringen kunne ha benyttet den moderate nedgangsperioden som nå pågår i norsk økonomi til å vise god motkonjunkturspolitikk.

Når han oppsummerer regjeringens revidering av budsjettet, mener han ordet «nøytralt» er dekkende.

- Ikke feigt, men heller ikke modig. Det ville vært feigt ikke å demme opp for manglende skatteinntekter, men det ville vært modig å bruke mer.

Følg vår livedekning av revidert nasjonalbudsjett her!

Tre fluer i én smekk

Når sjeføkonomen tar på seg «den normative hatten», mener han regjeringen med fordel kunne brukt tre-fire milliarder kroner mer. Disse kunne bidratt til tre fluer i én smekk - dersom de ble plassert i posten for infrastruktur, ifølge Syed:

- Da kunne regjeringen drevet god motkonjunkturspolitikk, bedret veier og infrastruktur og i tillegg dempet boligmarkedet, sier han.

Syed har lenge ment at mye av den kraftige boligprisoppgangen i pressområder er blitt drevet opp av dårlig og mangelfull infrastruktur.

- Det gjør at folk i økende grad blir sittende igjen i storbyene, hvilket drar prisene opp.

 

Les også: Skoletrøtt shippingsjef

– Alle er

Her er lekkasjene fra revidert budsjett

Slik vil hun knuse magefettet ditt(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.