Regjeringen legger frem Revidert nasjonalbudsjett onsdag klokken 10:00. Budsjettet ventes å være nøytralt for markedet, og økonomene ser ingen grunn til at regjeringen skal annonsere nye politiske tiltak.

- Det er ikke noen grunnlag for å gjøre overraskende trekk i budsjettet på onsdag. Jeg tror ikke vi ser politikkendringer som har nevneverdig eller synlig betydning for utsiktene til BNP, inflasjon, renten eller valutakursen, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank til TDN Finans.

Det tror heller ikke makroøkonom Marius Hov i Handelsbanken Capital Markets. Ifølge ham har finansminister Siv Jensen signalisert at de store endringene kommer til høsten.

Få lekkasjer

Andreassen og Hov får støtte av sjefstrateg Erica Blomgren i SEB og seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

- Vi tror ikke på at det kommer noen store nye tiltak fra regjeringen nå, sier Blomgren til TDN Finans, og viser til at det ikke har kommet så mange nyhetsoppslag i forkant.

Haugland tror det reviderte budsjettet vil være godt i tråd med den finanspolitikken Norge Bank har lagt til grunn for pengepolitikken i sine prognoser.

- Hovedbudskapet er ingen store nyheter, og det vil ikke påvirke hverken de økonomiske utsiktene eller pengepolitikken, sier Blomgren til TDN Finans og legger til at budsjettet blir nøytralt for markedet.

- Ørlite ekspansivt

Norges Bank har lagt til grunn den samme oljepengebruken som regjeringen la frem i tilleggsproposisjonen, sier Hov, og han tror ikke den økningen i oljepengebruken Regjeringen legger frem er stor nok til å ha noen betydning for Norges Bank.

- Vi venter et ørlite mer ekspansivt budsjett, delvis fordi det blir en milliard eller to mer i pengebruk nå i år enn planlagt, sier Andreassen i Swedbank til TDN Finans.

Andreassen viser til at regnskapet for 2013 ble litt strammere enn det budsjettet man starter med, og derfor ser det ut som budsjettet blir litt mer ekspansivt på budsjettindikatoren fordi regnskapet ble bedre enn man trodde.

Det salderte budsjettet for 2013 viste, ifølge Haugland, at oljepengebruken ble litt mindre enn ventet.

Haugland tror budsjettindikatoren kan bli litt høyere i revidert budsjett, fra 0,5 til 0,7 i revidert budsjett.

- Vi tror også de kan komme med noen modellberegninger som sier at det ikke utgjør en særlig endring i impulsen inn til økonomien.

Kanskje skattelettelser

For 2014 tror DNB Markets-økonomen at oljepengebruken blir litt høyere enn Regjeringen la til grunn i tilleggsproposisjonen. DNB Markets anslår det oljekorrigerte underskuddet til 142 milliarder, og utgjør 2,8 prosent av oljefondets verdi.

- Vi tror ikke det er noen grunn for at regjeringen skal annonsere nye politiske utspill av hensyn til konjunkturene. Norges Bank tar seg av renten. Finansdepartementet vil ta ned sine vekstanslag noe, men ikke nok til at det rettferdiggjør skattelettelser. Men kommer det noen ting, er det i form av skattelettelser, sier Andreassen.

Hov er mer opptatt av innretning av budsjettet fremover.

-Den forrige regjeringen brukte en del på forbruk og overføringer, mens den nye regjeringen har signalisert at de vil dreie oljepengebruken mer i retning av investeringer, sier Hov.

Andreassen venter ganske små endringer i anslagene i revidert budsjett onsdag.

- Vi tror at Regjeringen vil nedjustere sitt anslag på BNP-veksten fra 2,5 til to prosent i 2014, sier Kjersti Haugland.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.