Et presset riggselskap og et knusktørt riggmarked gjorde at Odfjell Drilling måtte strekke seg langt for å sikre seg riggkontrakten på Johan Sverdrup-feltet.
Les også: Milliardkontrakt på Johan Sverdrup for Odfjell Drilling
- Neppe interessant
John Fredriksen -og Seadrill-dominerte North Atlantic Drilling (NADL) var neppe villige til å akseptere en rate på 300.000 dollar dagen, som vant anbudet, mener analysesjef Andreas Stubsrud i Pareto Securities.
- Odfjell har to av tre rigger som går av kontrakt de neste seks månedene, og måtte sikre seg. North Atlantic er for alle praktiske formål backet av John Fredriksen, og han har veldig mye penger. For ham å ta en lav dagrate med lav kontantstrøm over lang tid, er neppe noe han synes er interessant, sier Stubsrud til DN.
- Sårbart
Han støttes av analytiker Janne Kvernland i Nordea Markets, som mener Odfjell var i en spesiell situasjon.
- Odfjell har ikke ordreserven, og som et lite selskap blir det veldig sårbart. De har måtte sikre seg kontantstrøm, og det har jo kostet, sier Kvernland til DN.
Hun trekker også frem at NADL konkurrerte med riggen "West Venture", som står overfor en periodisk femårskontroll som kan koste 40-50 millioner dollar. Det kan alene ha stoppet budkampen, mener analytikeren.
- De skal kunne regne dette hjem, og jeg tviler på at det går an. Det som er synd for NADL er at riggen kan bli lagt i opplag da den sannsynligvis ikke går gjennom kontroll uten kontrakt, sier Kvernland.
- Rent anbud
Finansdirektør Ragnvald Kavli i North Atlantic Drilling ønsker ikke å kommentere saken utover at det var to gode rigger som konkurrerte om kontrakten.
- Det var et rent anbud for vår del, sier Kavli til DN.
Mandag kunne Odfjell Drilling og toppsjef Simen Lieungh sprette champagnekorkene etter å vunnet den første riggkontrakten på Johan Sverdup-feltet. Riggavtalen har en verdi på 4,4 milliarder kroner over tre år, hvorav boretjenester utgjør 1,9 milliarder kroner.
Dertil har Statoil, som er oppdragsgiver og operatør på feltet, seks opsjoner for ytterligere seks måneder hver, til en verdi inntil 3,7 milliarder kroner.
- Ikke bærekraftig
Kontrakten tilsvarer en dagrate på 301.000 dollar, en nær halvering fra dagens nivå på 566.000 dollar, som riggen arbeider for Statoil på i dag. Dagraten i opsjonen er imidlertid knyttet til oljeprisutviklingen, og kan øke mellom 35.000 og 130.000 dollar per dag.
- På 300.000 dollar er det fortsatt positiv margin. Men riggselskaper er generalt gearet høyt og det er ikke nok for avdrag og renter. Sånn sett er det ikke en bærekraftig rate, sier Kvernland.
Odfjells "Deepsea Atlantic" kostet omlag 750 millioner dollar da riggen ble levert i 2009. Med Sverdrup-kontrakten ligger den an til å ha kunne tjent inn 660 millioner dollar brutto (ebitda nominelt) fra rundt 495 millioner til i dag, og være åtte år gammel ved utløp, påpeker Stubsrud.
Mager avkastning
I mellomtiden må riggen gjennom periodisk kontroll, som kan koste selskapet 55 millioner dollar. Forutsetter man dagens ratenivå resten av levetiden, og inkludert kontrollene, blir dermed totalavkastningen fem prosent, om man diskontererer det tilbake, anslår analytikeren.
- Noe fantastisk investering, fordi du får raten på 301.000 dollar, blir det ikke. Men så kan markedet også komme tilbake og så får man 450.000 de neste tre årene, hvem vet, sier Stubsrud.
"Deepsea Atlantic" har driftskostnader på 170.000 dollar dagen, ifølge Odfjell Drilling. Pareto-analytikeren anslår typisk rentekostnad på 40.000 dollar dagen for ultradypvannsenheter, og at løpende kostnader dermed allerede ligger på 230.000 - 250.000 dollar dagen. Hvorvidt man allerede er på break-even-nivå kommer også an på hvorvidt låneavdragene medregnes eller ei.
- Spørsmålet er ikke når vi er under break-even, men hvor lenge vi er der, sier analytikeren.
- For billig
Pareto har hatt Odfjell Drilling som eneste anbefaling i riggsektoren.
Dette primært fordi stålverdiene prises til rundt 330 millioner dollar per enhet, som er samme nivå som obligasjonsmarkedet priser rigger uten kontrakt og langt mindre attraktive enheter, påpeker Stubsrud.
- Det er høy risiko i Odfjell Drilling. Men selskapet har såpass bra opsjoner på å få tak i likviditet, for eksempel gjennom well services-virksomheten, som er verdt mye selv i dagens marked og kan selges. Samtidig er stålet for billig og for bra, sier analysesjefen.
Les også:
Kutter 250 ansatte i Transocean
90 ansatte må gå i Kongsberg Oil & Gas Technologies
Mener oljebransjen må gå fra Mercedes til Toyota
Les mer om det knusktørre riggmarkedet:
- Riggeierne begynner å bli desperate etter jobb
- Verre enn noen kunne sett for seg i sine villeste fantasier
Bombarderes av riggkanselleringer
Riggsjef spår betydelig usikkerhet fremover
– Man skal langt ned i kjelleren
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.