Mens lavere oljeinvesteringer tynger rateutsiktene i riggmarkedet, er det ingen sure miner å spore i ansiktet til toppsjef Bjørnar Iversen i riggselskapet Songa Offshore.
- Måtte ansette folk fra gaten
Kostnadsfokus og rigger på vei ut av norsk sokkel har snudd verden til det bedre for selskapet som utelukkende har Statoil som kunde - på allerede avtalte kontrakter. Og der andre kutter skal Songa ansette 400 personer til å bemanne og drifte fire skreddersydde Statoil-rigger (Cat-D) som alle blir levert det neste året.
- Ifjor ropte vi inn i et tomt rom og vi måtte ansette folk nesten fra gaten. Mens nå er det svært mange kvalifiserte mennesker som kommer fra boremarkedet etterhvert som rigger trekkes ut og usikkerheten vokser, sier Iversen til Dagens Næringsliv.
Songa Offshore sparker igang en ny ansettelsesrunde allerede denne eller neste uke. Sålangt har kampanjene tiltrukket seg "meget kvalifisert personnell", ifølge toppsjefen. Det store tilfanget har imidlertid gjort lite med lønningene.
- Vi får se. Hvis du ser kommentarene fra IE og fra Statoil så tror jeg ikke at det i et litt sånn krisescenario er riktig å gå for høye lønninger, hverken for ledere eller noen som helst, sier Iversen.
- Trenger alt
Analysesjef Andreas Stubsrud i Pareto Securities åpnet onsdagens olje-og offshorekonferanse med avblåse enhver krisestemning i riggmarkedet, selv om ratene er under press i det korte bildet.
Bakteppet er behovet for nye rigger og at 20 prosent av kapasiteten vil måtte skrapes årlig som følge av effektiviseringsgevinster. Samtidig er oljeetterspørselen sterkere enn noensinne.
- Vi trenger alt utstyret vi har i dag og alt som er i bestilling, sier Stubsrud.
- En fordel
Songa-sjefen ga også det tettpakkede auditoriet valuta for pengene.
Med nær 100 prosent oppetid på samtlige av sine tre rigger, er selskapet godt posisjonert for kostnadsfokuserte kunder.
- Svekkelsen i markedet og fokus på kostnader vil være til fordel for Songa, spesielt i mobiliseringsfasen, og også i mobilisering av personnell, sier Iversen.
Med tre enheter på faste kontrakter med Statoil på 357.000-372.000 dollar per dag, og ytterligere fire på faste kontrakter på 484.000-492.000 dollar dagen i løpet av 2015, er det ingenting i veien med selvtiliten.
Bygger dollar-millardselskap
Han lover en omsetning på over én milliard dollar årlig fremover, og er trygg på at Statoil vil forlenge opsjonene på de fire nybyggene, hver på ytterligere åtte år.
- Jeg tror det er veldig mye opp til oss. Hvis vi leverer prima vare, som vi gjør, fortsetter med det, investerer, er proaktive og er billigst, som vi er i Statoils portefølje, så tror jeg de vil utøve, sier Iversen.
- Er Songa en fremmed fugl i et ellers alvorstynget riggmarked?
- Ja, jeg synes vi er det. Du ser jeg smiler, det er ikke mange som smiler, sier Iversen.
- Risikofaktorer borte
Aksjemarkedet later ikke til å være helt overbevist.
Til tross for at selskapet har ridd av stormen som ifjor høst og inn i 2014 hang over selskapet, er aksjen ned 19 prosent sålangt i år, og 56 prosent det siste året. Det mens Oslo Børs har gått omlag tolv prosent og 22 prosent, respektivt.
Iversen øyner imidlertid håp, og mener markedet begynner å forstå at selskapet er i ferd med å legge den tøffe perioden bak seg. Man bør også se forbi Cat D-riggene for å forstå Songa som et investeringscase, som bringer en frem til 2016 og 1,1 milliarder dollar i omsetning, mener han.
- Etterhvert begynner kanskje markedet å fokusere ikke bare på alt som kan gå galt. På et eller annet tidspunkt så begynner man i stedet å fokusere på det selskapet som er i ferd med å bygge, og at den god del av risikofaktorene er borte, sier Songa-toppen.
Les flere saker fra årets Pareto-konferanse:
- Det er tid for å brette opp skjorteermene og begynne å jobbe
- Ja, det var steiner igjen da steinalderen var ferdig
Ser ingen spesielle fordeler med norske eiere
-Vi ser mye kapital som venter
- Vi må jobbe knallhardt vi også
Les også:
SAS-ansatte koster tre ganger så mye som i Ryanair
Her kan du følge alle sakene fra Pareto-konferansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.