Et knusktørt riggmarked har barbert Seadrills markedsverdi med omkring 70 milliarder kroner  de siste seks månedene. Det er mer enn Gjensidiges børsverdi, for å sette det i perspektiv.

Leter etter en bunn

Analytiker Lukas Daul i ABG Sundal Collier mener vi har sett slutten på en supersyklus i riggmarkedet som har vart i mer enn ti år. Han frykter at bunnen ikke er nådd.

- Man skal inn i en nedtur, og man skal langt ned i kjelleren, sier han til DN.

Rekordhøye rater de senere årene har ført til sterk nybyggingsaktivitet og påfølgende overkapasitet, lenge før oljeprisen falt fra 100 dollar fatet, påpeker analytikeren. Oljeprisfallet har således bare båret ved til bålet, og slår inn gjennom oljeselskapenes reviderte og lengre investeringsplaner.

- Man leter fortsatt etter en bunn, og det viktigste spørsmålet er; hvor lenge varer det, og hvor dypt ned skal vi, sier Daul.

Underbyr hverandre

Han mener bransjen har tøffe år foran seg, der riggselskaper som Seadrill har høy belåning, samtidig som det er mange rigger under bygging som må finne kontrakt og finansiering.

Analytiker Lukas Daul, SEB.
Analytiker Lukas Daul, SEB. (Foto: Stian Lysberg Solum)

- Dagratene og utnyttelsesgradene er under press. Selv om de to neste årene rent inntjeningsmessig ser ok ut på grunn av høy kontraktsdekning, kan inntjeningen og verdsettelsen bli helt annerledes i 2017-18 om markedet forblir svakt. I tilllegg har man oljeprisen som gjør problemstillingen enda vanskeligere. Spørsmålet er hvor lang tid det tar før man får bukt med overkapasiteten, sier ABG-analytikeren.

Det spiller da mindre rolle at Seadrill har den mest moderne flåten. Daul tror absolutt det er en sjanse for at man vil se rater under break-even nivå på 250.000-300.000 dollar dagen for de mest moderne riggene, ned fra toppnivåene på over 600.000 dollar dagen ifjor.

- Dynamikken er sånn at mange rigger kjemper om få jobber. Da forsvinner prisdisiplinen og folk byr under hverandre. Slik er det ved hvert anbud, og man legger seg litt lavere enn det man tror de andre kommer til å by, det er en vond spiral som er i gang, sier analytikeren.

Emisjonsspøkelset

At Seadrill også går inn i en nedgangssyklus med høy belåning har fornyet spekulasjonene om at selskapet må hente penger. Samtidig er det stor usikkerhet omkring hvor stor rabatt aksjen skal handles til i forhold til underliggende verdier (nav), ettersom riggverdiene faller med ratene.

- Det kan tenkes at mer egenkapital må plass for flere riggselskaper for å komme seg igjennom nedturen. Det kan bli tvunget frem av bankene, og for ikke å miste ratingen fra de amerikanske kredittvurderingsbyråene. Det er selvfølgelig ikke bra for aksjene når emisjonsspøkelset henger over sektoren, sier Daul.

Seadrill-hovedaksjonær John Fredriksen kontrollerer drøyt en fjerdedel av selskapet og hadde privat en kontantbeholdning på omlag 35 milliarder kroner etter nedsalget i gassrederiet Golar LNG. Hans vilje og evne til å stille opp for selskaper i krisetid kan være en styrke for rigg-giganten, både når det gjelder å ta sin del i påfyll av kassen, og potensiell garanti for øvrige.

Frederik Lunde, Carnegie.
Frederik Lunde, Carnegie. (Foto: Elin Høyland)

Neppe garanti for "rik onkel"

Analytiker Chr. Frederik Lunde i  Carnegie støtter sin kollega i vurderingen, men advarer om at det er langt i fra sikkert at Fredriksen tar regningen, selv om Seadrill nylig stilte garantier for rigglånet til datterselskapet North Atlantic Drilling (NADL).

- Hvis man ser tilbake på Golden Ocean (Fredriksens tørrlastrederi, red.anm) så ble gjelden kjøpt ut til 30 prosent av pålydende. Da opptrådde han ikke som "rik onkel", men ryddet opp på en bra måte for aksjonærene, sier Lunde til DN.

Han mener garantien overfor NADL viser at Seadrill har lyst til å navigere gjennom et dårlig marked uten å øke risikoen.

Fra et investorståsted prises imidlertid Seadrills rigger til 600 millioner dollar stykket, som er lik byggekost. Det er det ingen som vil betale i dagens marked, påpeker analytikeren.

Janne Kvernland, Nordea Markets.
Janne Kvernland, Nordea Markets.

- Ekstremt dårlig

Analytiker Janne Kvernland i Nordea Markets tror det er langt frem til balanse i riggmarkedet. Lav etterspørsel, lavere oljeinvesteringer og høy tilbudsvekst har blitt en giftig cocktail, påpeker hun.

- Sentimentet er ekstremt dårlig og det er nok den sektoren innenfor oljeservice som er hardest rammet, sier hun til DN.

Kvernland mener også at nyhetsstrømmen heller ikke er støttende for å kjøpe aksjer. Samtidig som at både dagratene og utnyttelseskapasiteten faller, hører man også om at oljeselskapene prøver å reforhandle kontrakter, der forlengelser tilbys mot at ratene kommer ned for hele kontrakten, ifølge henne.

- Det som kommer er stadige tegn til at ting forverrer seg, sier analytikeren.

Oljepris underordnet

I likhet med sine kolleger påpeker hun at Seadrill har et finanseringsbehov som strekker seg ut i 2016, og som man ikke vet hvordan vil løses. Samtidig har selskapets plutselige utbyttestans presset ut en del yield-fokuserte investorer, bemerker hun.

- Selv om oljeprisen går til 100 dollar fatet, har man fortsatt problemer, sier Kvernland.

Både ABG Sundal Collier og Carnegie har en salgsanbefaling og et kursmål på 60 kroner på Seadrill-aksjen. Nordea Markets har også salgsanbefaling mens kursmålet er til evaluering.

Seadrill-aksjen stiger 1,2 prosent til 81,00 kroner. Det priser selskapet til 40 milliarder kroner.

Aksjonærene har sett verdiene ned omkring seks prosent sålangt i år, og rundt 65 prosent de siste seks månedene.

Les også:

Er Japans største økonomiske problem det som ikke skjer på soverommet?

  «Skremselspropaganda», «overreaksjon», «totalt feil» og «grovt» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.