Riggekspert og analysesjef Tom Kellock i det frittstående analyseselskapet IHS skulle gjerne vært enig med Pareto om at 60 oppjekkbare rigger vil bli skrapet de neste fire årene. Han tror det bare ikke.

- Problemet med riggselskapene er at de er de største optimistene i verden. Hvis de tror det er én prosents sjanse for å sette riggen i arbeid igjen, så kommer de ikke til å skrape den, sier han på andre dag av meglerhusets offshorekonferanse.

Analysesjef Andreas Stubsrud i Pareto mener 60 rigger ville måtte skrapes som følge av alder og at moderne rigger arbeider mer effektivt.

Han  begrunner blant annet vurderingen med at nye enheter kan tåle mer vekt, som igjen reduserer behovet og kostnadene knyttet til forsyninger og drift.

-  Jeg tror at denne gangen er det annerledes for de gamle riggene, og sier bare at 60 av i alt 200 eldre enheter kommer til å bli skrapet. Så jeg tror jeg er for konservativ, sier Stubsrud.

Kellock følger logikken og enig i at "60 minst burde være skrapet".  Problemet er at han siden 2006 har sagt det samme, uten hell. Det er bare en iboende motstand blant riggeierne og en tilstrekkelig aksept blant operatørene for dem, forklarer han.

- Det er ganske illustrerende at den eldste oppjekkebare riggen i verden, som ble satt i arbeid før jeg begynte i bransjen, jobber på oppdrag for et av de største oljeselskapene akkurat nå, sier Kellock.

Den britiske riggeksperten hadde den tvilsomme æren å avslutte foredragsrekken under årets offshorekonferanse, som han også har gjort de siste årene.

Til tross for at han var sistemann ut på en mindre fullstappet dag to av konferansen,  trakk Kellock fullt hus.

- Vi har jo et uavhengig syn på markedet, og det jeg tror Pareto prøver å gjøre med vår presentasjon, er å hjelpe dere med overgangen fra disse dagene tilbake til den virkelige verden, sier han til humring fra salen.

Ifjor ble han sågar kritisert for ha avsluttet konferansen med å helle kaldt vann i årene på en euforisk riggforsamling.

Han fant på sin side det ganske utrolig at samtlige selskaper kunne si at de var "unikt posisjonert" og at alle pilene pekte oppover.

Markedsutviklingen den senere tid har så også pekt motsatt vei, noe som har gjort overgangen til årets foredrag lettere, ifølge analysesjefen.

-  Det hersker en ny realisme blant riggselskapene om at markedet ikke er så oppløftende som det har vært, sier Kellock til Dagens Næringsliv.

- I hvilken grad har det skapt en ny dynamikk mellom dem og operatørene?

- Det er klart med som skjer i markedet, så har tyngdepunktet skiftet til operatørene, der de er i en mer fordelaktig posisjon nå enn for ett -to år siden, sier han.

Kellock tror denne situasjonen vil fortsette inntil tilbud og etterspørselen igjen finner sitt balansepunkt.

- Det vil i hvert fall minst fortsette et par år fremover,  sier han.

Les mer om svekkelsen i offshoremarkedet:
- Vi har fått en forskyvning i maktforholdet - Ifjor ropte vi inn i et tomt rom
  Russland-sanksjoner rammer Seadrill

Les også:
Store oppsigelser i Subsea 7  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.