Mens Songa Offshore hadde få problemer med å plassere første brikke i selskapets refinansiering, er det mer usikkert hvor sultne investorene er på å delta i selskapets planlagte aksjeemisjon, mener Nordea Markets.

Styreleder og hovedaksjonær Frederik W. Mohn eier gjennom investeringsselskapet Perestroika allerede halvparten av Songa Offshore, og har sålangt tapt milliarder på investeringen.

- Vi tenker vel at den dealen sikkert går, ettersom man har en hovedaksjonær med store penger. Men, hvis den er vanskelig å sette, kan han ende med en ganske stor del av selskapet, sier analytiker Janne Kvernland til Dagens Næringsliv.

Analytikeren kuttet nylig sitt kursmål på aksjen til 0,15 kroner, tilsvarende varslet emisjonskurs. Det er mer enn en halvering av dagens aksjekurs.

- Stor usikkerhet

Songa Offshore tok ved månedsskiftet levering av den siste av i alt fire Cat-D-rigger som selskapet har bygget i Sør-Korea, der det siste Når denne riggen begynner å bore, vil den ha kostet 6 milliarder per enhet. Til sammenligning verdsettes Songa Offshore til mindre enn 300 millioner kroner på børsen.

I forrige uke lyktes Songa med å plassere et lån på 125 millioner dollar, som kan konverteres til aksjer. Mandag godtok obligasjonseierne i Songa tre obligasjonslån endringene som foreslått.

- Jeg kom akkurat fra London, og det er fortsatt generelt lite interesse for å putte penger inn i sektoren, sier Janne Kvernland i Nordea Markets. Foto:
- Jeg kom akkurat fra London, og det er fortsatt generelt lite interesse for å putte penger inn i sektoren, sier Janne Kvernland i Nordea Markets. Foto: (Foto: Javad Parsa)

Kvernland er ikke overrasket over man kom i mål med lånet. 

- Jeg mener det ser ut som at de har penger ut 2019, men det er stor usikkerhet, sier Kvernland.

Halverer kursmålet

Analytikeren reduserte sitt kursmål på aksjen fra 0,41 kroner til 0,15 kroner og har fortsatt en salgsanbefaling på Songa.

Hun viser at restruktureringsforslaget sterkt utvanner eksisterende aksjonærer, som vil kun eie 4,6 prosent av selskapet etter fullføring.

Songa-sjef Bjørnar Iversen har tidligere uttalt at ingen av de involverte har gitt uttrykk for misnøye med forslaget. Han er trygg på at refinansieringen vil gå igjennom.

- Vi tror denne løsningen er riktig for alle interessehavere i Songa. Jeg synes ikke denne løsningen går på bekostning av nåværende aksjonærer til fordel for andre. Ingen har ytret sin misnøye, sa Iversen til TDN Finans nylig.

Les mer:  - Det kan alltid skje noe uforutsett

Tar forbehold

Songa-aksjen ble imidlertid handlet til over det dobbelte av dagens kurs før refinansieringen ble kjent.

"Gjeldsreduksjonen er marginal. På den annen side løser forslaget selskapets nåværende likviditetskrise, og ifølge våre estimater, vil det gi Songa nok rom til å unngå ytterligere refinansierings frem til bank- og obligasjonsgjelden forfaller til betaling i 2020 og 2021", heter det i Kvernlands oppdatering.

Innen den tid er sannsynligvis også markedet tilbake, påpeker analytikeren overfor DN.

Kvernland tar imidlertid tre forbehold; at Songa unngår kravene fra Daewoo-verftet, solid drift av Cat-D-riggene, samt ingen betydelige overskridelser knyttet til riggene, fremgår det.

Les også: Riggeliten pisker seg selv: – Svaret er ja, vi har hatt for mye fett

Anklager hverandre

Songas koreanske verft varslet tidligere i år krav om flere hundre millioner kroner i kompensasjon for angivelige endringer i byggeplanene. Riggselskapet, som fikk kontraktene med Statoil avkortet som følge av disse forsinkelsene, har varslet store motkrav.

Hovedeier i Songa Offshore, Frederik Wilhelm Mohn.
Hovedeier i Songa Offshore, Frederik Wilhelm Mohn. (Foto: Mikaela Berg)

- Jeg tror ikke at det ender med at de må betale så mye, sier Kvernland.

Les også: Songa vurderer motkrav mot Daewoo og Songa kreves for 1,7 milliarder

Skuffende drift

Det hefter også usikkerhet vedrørende driftspålitelighetene til de nye riggene, mener Nordea-analytikeren.

Songa begrunner behovet for ytterligere finansiering blant annet med svakere oppetid enn ventet.

- Vi vet heller ikke hvilke driftsinvesteringer relatet til Cat-D som gjenstår før i neste kvartal, men det ser ut som at selskapet har kapital ut 2019, sier Kvernland.

- Peker i riktig retning

Finansdirektør Jan Rune Steinsland i Songa Offshore er ved godt mot.

Han opplyser at restruktureringen er blitt godt mottatt, og er støttet av de største "stakeholders" i selskapet.

Parallelt med at Songa Offshore har tatt levering av rigg nummer fire, har rigg nummer tre seilt fra Bergen til Skuld-feltet i Norskehavet hvor den nå er i gang med oppdraget, ifølge en melding tirsdag.

- Det er en del brikker som faller på plass nå, sier Steinsland til DN.

- Vil vedvare

Han erkjenner dog at det er et tøft marked og at investorinteressen for sektoren er blitt svakere.

Songa-toppen er derfor svært tilfreds med å ha kommet i mål med det konvertible obligasjonslånet i forrige uke.

- Det er et overskudd av rigger både i verden og i Nordsjøen og markedsratene er lave. Den tøffe situasjonen vil vedvare til man finner markedsbalansen igjen, sier Songa-toppen.

Emisjon neste

Han venter at aksjeutvidelsen kan finne sted tidlig i andre halvdel av denne måneden.

Den er først og fremst en mulighet for eksisterende aksjonærer til å delta i refinansieringen, påpeker finansdirektøren.

- Vi må ha godkjent et prospekt fra Finanstilsynet, og vedtak i generalforsamling, som skjer tirsdag, sier Steinsland.

Songa Offshore har gitt seg selv til 20. april å ha refinansieringen på plass.

Songa stiger over 50 prosent på Oslo Børs tirsdag, sist omsatt for 0,52 kroner per aksje knappe timen etter børsåpning.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Asia i dag: «Verdens viktigste marked» snur

Sanders ligger etter, men er best likt

Flere hundre jobber utsatt i oljeserviceselskap: - Det blir vel gravøl i dag

Flere oppsigelser i oljeservice (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Her presenterer Elon Musk sin nye elbil
Tesla-sjefen viste frem sin nye volummodell Model 3 for første gang.
22:43
Publisert: