For mange er HAL kjent som en robot med personlighet fra Stanley Kubrics klassiske rom- film. Men for folk med bevegelseshemninger kan HAL-5 komme til å bety et bedre og enklere liv.
HAL-5 er nemlig en drakt med små datamaskiner som leser de bio-elektriske beskjedene fra hjernen til muskulaturen, og oversetter dette i bevegelse. Den er derfor spesielt interessant for mennesker med lammelser eller de som har problemer med å gå.
Kastet krykkene
Professor Yoshiyuki Sankai er nå på Digital Hverdag-konferansen i Bergen for å presentere robotdrakten. Han er administrerende Direktør for Cyberdyne Inc. i Japan. HAL-5 selv kom ikke, det ble for dyrt.
Med stolthet viser Sankai publikum en video av en mann som ikke har gått på 40 år, på grunn av polio som barn – som nå kan gå med HAL-5 komponenter.
- Disse bioelektriske signalene er leselige fra huden, derfor kan HAL oppfatte de bare ved kontakt med huden, sier Sankai, og forklarer videre hvordan brukerens styrke sammen med motorer i drakten gjør det mulig å løfte 40 kg med en hånd.
Norske partnere
- Vi er interessert i å hjelpe mennesket ved hjelp av cybernics. Cybernics handler om sammensmeltingen av menneske, maskin og informasjonssystem. Det er en ny tverrfaglig akademisk gren av menneske-hjelpende teknologi, en kombinasjon av to kontrollsystemer, mennesket og roboten, sier han.
Han er også kommet til Norge på jakt etter partnere, spesielt innenfor helsevesenet. Hans firma Cyberdyne bygger nå en forskningsstasjon i Nederland som vil inkludere både studio og fabrikk.
Innebygd i klær?
I følge Philip J. Wijers, Managing Director ved Cyberdyne Europe, er det ikke bare å masseprodusere draktene:
- Det er mye opplæring og mange teknikere involvert, hvem som helst kan ikke bruke drakten. Det er slik vi vil ha det. Vi vil ikke ha masseproduksjon, vi vil ha fokus på kvalitet med gode resultater for så å utvikle teknologien, sier han
Men senere på kvelden ”røpet” Sankai på scenen at i fremtiden håpet han å ha HAL teknologien implementert inn i klær, en masseprodusert supermanndrakt, kanskje?
-Vi er mest fokusert på helse og dette å støtte menneske med HAL-5. Men klart, den kan jo bli brukt til underholdning, og kanskje militært? avslutter Dr. Yoshiyuki Sankai.
Til Norge?
I følge Lena Mariann Garder, robotforsker ved UiO, vil det ikke skje i nærmeste fremtid.
- Nordmenn har en skepsis når det kommer til roboter. Vi tror ikke de vil fungere og vi tror de vil skape merarbeid, så dermed gjør vi det like greit selv, seir hun.
Hun sammenlikner oss med sør-koreanerne som er overveldende begeistret i barnevaktsroboten, Rogun. Den kjenner igjen ansikt og gjør det mulig for foreldre å kommunisere og holde øye med sine barn når de ikke er der.
- Ville du kjøpt en slik for å passe dine barn? spør hun.
Mens det i Sør Korea, hvor man jobber lange dager, er kjærkomment å kunne kjøpe seg fritid, snakker vi her i Norge om å innføre 30-timers arbeidsuke.
- Kanskje vi liker å gjøre de kjedelige tingene, sier hun.
Sankai mener de kulturelle robotinnstillingene kommer fra populærkultur,
- I Japan er roboter en positiv figur i tegneserier og ofte er de helter. Mens i vestlig kultur er roboten den onde som er ute etter å ta oss(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.