Oslo (NTB-Mats Rønning): De rødgrønne regjeringspartiene er uenige om hvor mange blokker som skal lyses ut i den 21. konsesjonsrunden. Enkelte områder ligger rett sør for Lofoten og Vesterålen.

– SV ønsker å utlyse færre enn enkelte andre. Vår holdning er at regjeringen bør lytte mer til de miljøfaglige rådene enn det som er gjort tidligere, sier SVs miljøpolitiske talsmann Snorre Valen til Aftenposten.

Ifølge avisen står olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) fast ved ønsket om å lyse ut 100 blokker, til tross for at miljøvernminister Erik Solheim (SV) og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) motsetter seg utlysning av henholdsvis 18 og 8 blokker – eller geografiske områder på sokkelen.

Handlefrihet
– Dette er områder som allerede er åpnet for petroleumsvirksomhet. Utlysning av nye blokker innebærer ikke nødvendigvis at det blir utvinning av olje og gass. Regjeringen beholder handlefrihet helt fram til tildeling, og selve tildelingen kan skje på bestemte vilkår, sier oljeekspert Hans Henrik Ramm til NTB. Den tidligere statssekretæren og Høyre-politikeren jobber i dag som konsulent og rådgiver for oljeindustrien.

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken har liten tro på at det ikke blir oljeutvinning på blokker som først lyses ut i en konsesjonsrunde.

– Det har skjedd en gang før at utlyste blokker er blitt tatt bort, men det skjedde etter et regjeringsskifte og ikke som følge av at statsråden gjorde nye vurderinger. Hvis Riis-Johansen mener det er forsvarlig å bore etter olje i de mest sårbare områdene nå, vil han neppe endre mening til høsten, sier Haltbrekken til NTB.

Han viser til at det faglige grunnlaget for forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet slår fast at de seks blokkene ved inngangen til Vestfjorden er like sårbare som de omstridte områdene utenfor Lofoten.

Les også: - Langvarig borestans kan sende oljen i 200 dollar fatet

Omstridte blokker
– De seks blokkene ligger nær Lofoten og områder som er viktige gyteområder for fisk og viktige områder for sjøfugl. Kyststrømmen vil kunne drive et akutt utslipp rett inn i Røst og videre inn i Vestfjorden, sier Haltbrekken.

Flere høringsinstanser har gått imot utlysning av en rekke av blokkene i 21. konsesjonsrunde. Havforskningsinstituttet sier nei til 39 blokker, Direktoratet for naturforvaltning 13 og Klima- og forurensningsdirektoratet elleve felter. Fiskeridirektoratet går enda lenger, og har ifølge NRK innendinger mot 81 av 100 områder.

Under Lofoten-høringen i Svolvær tidligere denne måneden gjorde olje- og energiminister Terje Riis-Johansen det klart at alle tildelinger i 21. konsesjonsrunde stilles i bero i påvente av at regjeringen innhenter kunnskap om ulykken med oljeriggen Deepwater Horizon i Mexicogolfen.

– Den runden vil bli gjennomført i lys av det vi nå opplever i Mexicogolfen. Det er ikke aktuelt å tillate boring på eventuelle nye tillatelser på dypt vann før vi har god kjennskap til hva som har skjedd. Føre-var-prinsippet må ligge til grunn for norsk petroleumspolitikk, sa Riis-Johansen, som selv skal reise til USA for å høste erf#229er fra katastrofen.

Flere skeptiske til oljeboring i nord (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.