Oslo Børs steg onsdag anført av John Fredriksens riggselskap Seadrill, som rykket til på kontrakter og samarbeid i Mexico. Selskapet ender opp 4,85 prosent.

Kjell Inge Røkke- og Aker-kontrollerte Det norske oljeselskap tynget imidlertid utviklingen.

company:detnor

Det norske-aksjen endte ned 2,9 prosent til 67,00 kroner etter at selskapet tok nedskrivninger på 658 millioner kroner i kvartalet, der 349 millioner kroner var knyttet til Jette-feltet. Samtidig fastholdt selskapet planene for Johan Sverdrup-utbyggingen.

Pareto Securities mener det er sannsynlig at Det norske oljeselskap må adressere egenkapitalandelen i løpet av 2014, ifølge TDN Finans. Handelsbanken ser nå mer beskjeden oppside til en utvinningsgrad på 70 prosent på Johan Sverdrup.

Uklar sparekonto
Pareto Securities mener rapporten til Det norske totalt sett var skuffende som følge av betydelig nedskrivninger som gir en lavere enn ventet egenkapitalgrad.

Analytiker Thomas Aarrestad i Pareto ventet før børsåpning en beskjeden negativ kursreaksjon ettersom Det norskes sannsynlige egenkapitalbehov er kjent for markedet. Han mener imidlertid at dagens kvartalsrapport indikerer at ny egenkapital kan bli påkrevet noe tidligere enn ventet.

Det norskes egenkapitalandelen var ved utgangen av fjerde kvartal 2013 redusert til 30 prosent fra 33 prosent ved utgangen av tredje kvartal. Til sammenligning ventet Pareto Securities at andelen ville forbli på 33 prosent ved utgangen av fjerde kvartal.

«Selskapet bør opprettholde en egenkapitalandel på over 25 prosent, og vi tror det er sannsynlig at selskapet må adressere dette en gang i 2014 - enten gjennom salg av eiendeler eller gjennom en egenkapitalemisjon», skriver Aarrestad.

Anslaget er fremskjøvet fra tidligere første halvår 2015.

Swedbank First Securities mener tallene til Det norske var blandet og peker på at noe nedskrivning på Jette sannsynligvis var ventet av markedet. Det norske skrev ned verdien på Jette med 349 millioner kroner i fjerde kvartal.

Swedbank viser videre til at guidingen for Johan Sverdrup ble gjentatt.

Ikke bare negativt
Nordea Markets viser til at Det norskes tall for fjerde kvartal var svakere enn ventet, som, igjen, skyldes høye letekostnader og store nedskrivninger.

Meglerhuset peker imidlertid på at det er viktigere at utviklingen av Ivar Aasen går i henhold til plan og at det ikke er gjort noen endringer rundt Johan Sverdrup.

«Prosjekter i henhold til plan, rydder balansen for gamle feil», skriver Nordea Markets.

Handelsbanken Capital Markets viser i en oppdatering til at Det norske opplyser at utvinningsgraden på Johan Sverdrup er

«foreløpig» anslått til rundt 60 prosent.

Til sammenligning ventet Handelsbanken på forhånd en utvinningsgrad på 55 prosent. Dette gjør at oppsiden til ambisjonen om en utvinningsgrad på 70 prosent er mer beskjeden.

Statoil opplyste i forrige uke at partnerne på Johan Sverdrup har ambisjon om utvinning på opp mot 70 prosent. Det norske skriver i dagens rapport at ambisjonen er at graden skal økes til «rundt 70 prosent»

Lundin Petroleum-konsernsjef Ashley Heppenstall sa i forrige uke at han ikke så noen grunn til at graden ikke skal nå ambisjonen kunngjort av Statoil, eller overgå det.

- Statoil har ikke sluppet detaljene på utvinningsfaktor. Med kvaliteten på Johan Sverdrup er det ikke noen grunn til at det ikke skal nå det tallet, eller overgå det, sa Heppenstall i forrige uke.

Det ble omsatt Det norske-aksjer for 55 millioner. Feltpartner Statoil steg 0,3 prosent til 161,00 kroner, omsatt for 539 millioner kroner, mens partner Lundin Petroleum var ned 0,1 prosent i Stockholm.

Hurtigruten falt
Hurtigruten-aksjen endte ned seks prosent til 4,80 kroner etter å ha lagt frem nytt underskudd i fjerde kvartal, men selskapet har kuttet kostnader og underskuddet er nesten halvert fra samme kvartal året før. Samtidig er forhåndsbookingen for 2014 over fjorårsnivået.

«Hurtigruten la frem et svakere driftsresultat enn vi ventet, etter at ekstremvær rammet regulariteten. Kontantstrømmen fra driften var svak, og medfører en litt mindre positiv kreditt-historie», skriver Nordeas kredittanalytiker Lars Kirkeby i en oppdatering, ifølge TDN Finans.

Han merker seg at helårsresultatet er et «langt steg i riktig retning».

Det ble omsatt Hurtigruten-aksjer for 32 millioner kroner.

Seadrill-byks
Riggselskapet Seadrill steg markert etter å ha meldt om etableringen av et joint venture med et investeringsfond kontrollert av Fintech Advisory.

Selskapet Seamex er dannet med formål om å eie og forvalte jackup-enhetene som arbeider for det meksikanske statsoljeselskapet Pemex samt å utvikle og forfølge ytterligere muligheter i Mexico og andre land i Latin-Amerika.

Bruttoprovenyet fra salget av 50 prosent av de fem riggene til Fintech ventes å bli på rundt 488 millioner dollar og vil gi en gevinst for Seadrill i første halvår 2014.

Samtidig melder Seadrill å ha inngått endelig kontrakter med Pemex for jackup-riggene «West Oberon», «West Intrepid", "West Defender" og "West Courageous".

Den femte kontrakten for den nylige kjøpte jackup-riggen «Prospector 3», som har fått navnet «West Titania», blir nå godkjent av Pemex og ventes å bli endelig i andre kvartal 2014, ifølge TDN Finans.

Øker krav til utenlandske banker i USA
Oppmerksomhet kan rettes europeiske bank- og finansaksjer onsdag etter at Den amerikanske sentralbanken har innført strengere kapitalkrav for utenlandske banker, ifølge TDN Finans, som viser til The Wall Street Journal.

Feds nye regler vil gjøre blant annet europeiske banker med mer enn 50 milliarder dollar i eiendeler, som Deutsche Bank, Credit Suisse, UBS og Barclays, gjenstand for Feds kapitalkrav, gjeldskrav og årlige stresstester.

Ifølge en Citigroup-analyse vil for eksempel Detusche Bank måtte styrke kapitalen med rundt syv milliarder dollar med de nye reglene. Alternativet for bankene er å krympe balansen.

Tar ned vekstutsikter
De kinesiske storbyområdene Beijing, Shanghai og 20 andre regioner tar ned sine anslag for den økonomiske veksten i 2014 etter innføring av en mer kvalitativ vekstmodell, ifølge TDN Finans.

Lokale myndigheters vurderinger vil basere seg på nye kriterier, inkludert ressursforbruk, miljøkostnader, arbeidssikkerhet og lokal gjeld, med økt vekt på sysselsetting, innbyggernes inntektsnivåer, sosiale sikkerhet og helsetilstand.

Beijing og Shanghai sikter mot 7,5 prosent vekst, sammenlignet med 7,7 prosent for 2013.

Kinas BNP steg med 7,7 prosent i 2013, det samme som året før, og oversteg dermed myndighetenes mål på 7,5 prosent, ifølge TDN Finans.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,16 prosent til 548,94 poeng, omsatt for 3,1 milliarder kroner.

Les også:

<b>Milliardminus for Røkkes oljeselskap</b>

<b>Dagens nyheter på 1-2-3</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.