Onsdag debuterte Kristian Monsen Røkke (30) på den årlige olje- og offshore-konferansen til meglerhuset Pareto, både som foredragsholder og deltaker.
Røkke jr. har brukt de siste to årene på å snu farens skipsverft i Philadelphia fra krise til suksess. Det var med en utpreget amerikansk aksent han fortalte om reisen foran en fullsatt konferansesal.
Røkke legger ikke skjul på at selskapet kan være svært fornøyd med hvor langt de har kommet. Overfor DN.no er den unge verftslederen imidlertid tydelig på en ting: Det finnes alltid forbedringspotensial.
- Nøkkelen til å lykkes er å øke produktiviteten ytterligere, understreker han.
Populær lederstil
Sjefen for Aker Philadelphia Shipyard har kunnet nyte godt av en bedring i Jones Act-markedet.
Skipsverftet bygger skip som trafikkerer mellom amerikanske havner. Takket være den såkalte Jones Act må disse skipene være bygget i landet. Og de store funnene av ukonvensjonell olje og gass i USA har ført til økt oljefrakt mellom havnene.
Etterspørselen har økt betraktelig, men samtidig krever de høye kostnadene i landet at de ansatte leverer. I løpet av tiden som sjef har Røkke satset hardt på å forbedre staben gjennom blant annet store investeringer i opplæringsprogrammer. Han har også lagt vekt på å skape en god kultur internt.
Lederstilen har falt i smak hos de ansatte. I en artikkel i DN fikk Røkke nylig ros av fagforeningstopp og platearbeider på Aker Philadelphia Shipyard.
- I begynnelsen gikk vi fra 1000 til 330 ansatte. Da var det viktig å holde den positive energien og fremtidstroen oppe. Dette er noe jeg har jobbet hardt for, forteller Røkke idag.
- Tar av hatten
Partner Morten Astrup i det London-baserte investeringsselskapet Storm Capital var blant tilhørerne på Røkkes foredrag. Han er svært imponert over det den unge forretningslederen har fått til.
- Jeg tar av meg hatten. Han får selvfølgelig en god del hjelp av at de har klart å overleve gjennom hele kriseperioden. Det er mange verft som er lagt ned i USA de siste årene, så det letter konkurransen noe nå som det plutselig er blitt behov for mange skip under Jones Act, sier Astrup til DN.no.
- Man kan si at han har fått hjelp av Jones Act, men du klarer ikke å få til de tingene uten å være klar og tydelig på hva du ønsker å gjøre, slik at folk vet hvilke vei de skal løpe. Røkke klarer å kommunisere det han ønsker å gjøre. Det er helt åpenbart at de vet hvordan de skal produsere skip, og idag ser det ut som at dette er det mest konkurransedyktige verftet i USA, sier han.
- Mange muligheter
Røkke jr. synes selv det er vanskelig å si noe om hvilke forventninger folk hadde til han på forhånd. Han ønsker heller ikke å uttale seg om egne forutsetninger og lederegenskaper.
Røkke vil heller å legge vekt på selskapet og fremtiden.
- Vi har tatt det steg for steg, frem til der vi er i dag. Nå ser vi mange muligheter for fremtiden. Vi er i en god posisjon til å kunne holde en god finansiell stabilitet og finne ytterligere prosjekter og muligheter, sier han.
Aksjekursen i Aker Philadelphia Shipyard har steget hele 500 prosent hittil i år. Bare igår steg aksjen 23 prosent, noe som økte selskapets aksjeverdi med 155 millioner kroner. Halvparten tilfalt senior.
Les mer:
Gutta på gulvet hyller Røkke jr.
Har gjort far 420 millioner rikere
Les alt om årets Paretokonferanse:
- Folk kommer hit i jakten på penger
Slik blir årets Pareto-konferanse
- USA blir den sterkeste vekstfaktoren de neste ti årene
- Veksten de kommende årene bekymrer
- Olje er for billig
- Den største trusselen er at industrien kan bygge seg selv ihjel
- Norge har vært en stor suksess
Slik blir årets Pareto-konferanse
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.