Oppdatert artikkel. Første gang sendt klokken 09:09.
Da Røkke tvangsinnløste småaksjonærene i Norway Seafoods tilbød han 16 kroner aksjen - den gjeldende børskurs. Det syntes småaksjonærene var latterlig lavt og gikk til sak.
Herredsretten ( nå: Tingretten, red. anm.) bestemte at Røkke skulle betale 34,50 kroner aksjen med bakgrunn i underliggende verdier i selskapet. Saken ble så anket og lagmannsretten dømte Røkke til å betale småaksjonærene 30,50 kroner aksjen.
Høyesterett sier seg enig i at det må tas hensyn til underliggende verdier, og mener i tillegg at lagmannsretten har lagt for stort ansvar og for stor risiko over på småaksjonærene.
Dermed må saken tilbake til lagmannsretten.
Tror på høyere kurs
- For minoritetsaksjonærene er dette fullt gjennomslag. Det er helt utrolig, dette. Jeg tror innløsningskursen i neste runde blir høyere, sier advokat Anders Ryssdal i advokatfirmaet Wiersholm, Mellbye og Bech, som mottok håndtrykk og gratulasjoner etter at kjennelsen falt.
Han representerer småaksjonæren SND Invest, og klarte ikke holde smilet tilbake da førstevoterende høyesterettsdommer Magnus Matningsdal underveis i sin gjennomgang sa at Høyesterett ville følge rettspraksis.
- En lykkelig dag
En annen som gikk rundt med et bredt smil i Høyesterett var administrerende direktør Knut Traaseth i Aksjonærforeningen. Han sier til dn.no at Høyesteretts kjennelse er helt i tråd med hva foreningen har hevdet siden 1999.
- Dette er en lykkelig dag, sier Traaseth.
Han mener at kjennelsen er et kraftig signal til andre som vil tvangsinnløse om at det ikke er mulig å tilby småaksjonærer smuler. Traaseth tror kjennelsen vil danne et viktig grunnlag for overskjønnet som vil komme opp i Aker RGI og Aker Maritime.
Legger ansvar over på Røkke
Høyesterett peker på at lagmannsretten ved sin vurdering hadde trukket inn salgssummene ved salget av de amerikanske datterselskapene American Seafoods og Frionor, som skjedde seks og ni måneder etter tvangsinnløsningen.
Høyesterett mener at når man tar utgangspunkt i senere transaksjonsverdier, kan det være lett å se seg blind på det som faktisk ble oppnådd ved handelen. Dermed er det mulig å overse faktorer som kan ha ført til et annet resultat enn det man på innløsningstidspunktet kunne forvente ut fra de muligheter og den risiko som forelå.
Og Høyesterett er klar på at det er underliggende verdien av aksjene på innløsningstidspunktet som skal gjelde når innløsningskursen skal fastsettes.
Høyesterett la også vekt på at bevisførselen kan være vanskelig, og siden tvangsinnløseren har best tilgang til bevismaterialet, må det legges en tung bevisføringsplikt på tvangsinnløseren. Og ved bevistvil må tvangsinnløseren, som i dette i tilfellet er Norway Seafoods og Kjell Inge Røkke, langt på vei bære risikoen for denne.
Seier for de små
I tillegg uttalte lagmannsretten at det i en av salgssakene ”i tilstrekkelig grad” var ”sannsynliggjort at det var ytterligere merverdier”.
Høyesterett mener at lagmannsretten ved denne vurderingen har pålagt minoritetsaksjonærene både bevisføringsplikten og tvilsrisikoen.
- Og når lagmannsretten ikke hadde redegjort for hvem den generelt hadde pålagt tvilsrisikoen, etterlot denne formuleringen en usikkerhet med hensyn til om det var anvendt et ”forsiktighetsprinsipp” i minoritetsaksjonærenes disfavør, ifølge Høyesteretts vurdering.
Dette skaper så mye tvil om verdsettelsen var riktig at lagmannsrettens overskjønn må oppheves, i tråd med hva minoritetsaksjonærenes advokater tidligere har hevdet.
Flere strider
Kjell Inge Røkke er i tillegg til Norway Seafoods-saken involvert i to andre tvangsinnløsningssaker.
I striden mot småaksjonærene i Aker RGI er forskjellen mellom tilbud og krav rundt 100 kroner per aksje. Røkke har tilbudt småaksjonærene 105 kroner per A-aksje og 97 kroner per B-aksje. Minoritetsaksjonærene krever rundt 200 kroner per aksje i begge aksjeklasser.
Forskjellen mellom tilbud og dom i denne saken alene var på 300 millioner kroner, ifølge Aftenposten.
I den første dommen i denne saken bestemte Oslo Tingrett seg for at 166 kroner var en riktig pris i begge aksjeklasser.
Tilsammen dreier det seg om så mye som 500-750 millioner kroner i pluss eller minus for Røkke i tvangsinnløsningssakene i Norway Seafoods, Aker RGI og Aker Maritime, har Aftenposten regnet seg frem til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.