Aker dumper en rekke selskaper over i porteføljen til delvis statseide Aker Solutions.

Eierandeler i oljeserviceselskapene Aker Oilfield Services, Aker DOF Deepwater, det børsnoterte teknologiselskapet Odim og produktselskapet Midsund Bruk forsvinner inn i Aker Solutions portefølje.

Og Røkke-kontrollerte Aker får svært godt betalt for dealen. Rundt to milliarder kroner er sluttsummen; langt over det markedet priser andelene til. Akers gevinst er på nesten en halv milliard kroner.

- Norsk oljeservice har falt 60-70 prosent i aksjemarkedet siden første kvartal 2008. Prisen de betaler for Aker Oilfield Services er fem prosent høyere enn selskapet var verdt for et år siden. Man kan alltid argumentere med kontrollpremie og slike ting, men jeg synes det virker litt dyrt, er konklusjonen til analytiker Pål H. Dahl i First Securities.

Aksjestup
Den norske stat har siden juni 2007 eid 12 prosent av Aker Solutions gjennom eierskapet i Aker Holding. Der eier staten 30 prosent mens Kjell Inge Røkke eier 60 prosent. Aksjene ble kjøpt av Røkke, til genial timing for finansmannen. Aksjekursen har stupt fra rundt 150 kroner til i under 40 kroner i dag.

Kritikken har vært massiv.

På dagens Aker-dag, i regi av Aker, var både statsminister Jens Stoltenberg og Røkke tilstede. Pressen ble trommet sammen i Akers utstillingsrom for krill og sjømat, til en improvisert pressekonferanse med de to.

- Hva synes du nå om Statens eierskap i Aker Solutions?

- Aksjekurser svinger opp og ned. Staten er inne som en langsiktig eier, sier Stoltenberg.

Stemningen var svært gemyttelig mellom de to. Tidligere hadde de stått sammen på scenen i et slags talkshow-inspirert innslag med forfatter Jo Nesbø som programleder.

Røkke ble hyllet som industribygger og pionér, der han blant annet fortalte historien om hvordan Aker og Kværner ble slått sammen. Stoltenberg benyttet sjansen til å fortelle om hvordan han og Kristin Halvorsen startet samarbeidet sitt i hemmelighet over indisk mat og en flaske vin.

Aksjemarkedet taler for seg
Når staten nå får ytterligere eksponering mot oljeservicebransjen gjennom Aker Solutions-kjøpene, kan Røkke nok en gang være fornøyd med en god deal.

- Det ser slik basert på aksjekurs utvikling i markedet, sier First-analytiker Dahl.

Aksjekursen i Aker Solutions stuper nesten åtte prosent, mens Aker stiger nesten tre prosent.

 

Stoltenberg vil imidlertid nødig ta på seg offerrollen.

- Det er ingenting i dette som er i strid med vår politikk. Staten skal ta risiko, og det gjør vi også her, sier han til DN.no.

- Staten er eier i en rekke selskaper, uten at dette er noe annerledes, legger han til.

Burde ikke kjøpt
Det er imidlertid liten tvil om at Røkkes timing var god forrige gang han handlet med staten, noe han selv også innrømmer.

- Alternativet var jo at jeg skulle solgt meg ut av Aker Solutions. Skulle vi ha en langsiktig eier var dette den beste løsningen. Men sett i ettertid hadde staten hatt mer penger på bok nå dersom de ikke hadde kjøpt i Aker Solutions, sier han.

- Synes du at du overfører mer risiko til Staten gjennom dagens salg, Røkke?

- Vi overfører ingenting. Dette er to villige parter som kjøper og selger og som tror på verdiskapning, svarer Røkke.

- Det er viktig at staten er en eier som tror på partnerskap. Vi har en lang og god tradisjon her, skyter Stoltenberg inn.

Ikke akkurat positivt
Analytiker Dahl stusser imidlertid over hva som har vært tanken bak dagens avtale.

- De kjøper mange selskaper som er i en tidlig fase, og det er fremdeles risiko knyttet til bygging av utstyr, konsept og forretningsmodell så det kan være at man kommer til å se litt skuffelser på inntjeningssiden i det korte bildet. Det kan også være litt utfordrende på lang sikt, sier han.

Han har hatt et forsiktig syn på Aker Solutions den seneste tiden, i frykt for at selskapet skulle kjøpe nettop Aker Oilfield Services.

- Når de nå kjøper også andre eierandeler synes jeg ikke at det var mer positivt, avslutter han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.