Mye tyder på at regjeringen tenker mer på stortingsvalget neste år, enn å legge til rette for lønnsomme arbeidsplasser i de nordligste fylkene.

Kjell Inge Røkke har hisset på seg lokalpolitikere i nord fra Bodø til Hammerfest. I et forsøk på å øke lønnsomheten i Norway Seafoods, der Røkke er største aksjonær gjennom Aker-konsernet, vil han omstrukturere industrien og ha færre filetfabrikker.

Ordførere og andre lokalpolitikere som banet vei for Røkkes inntog i bransjen, føler seg lurt. De hevder han bryter den samfunnskontrakten som lød på billige fiskekvoter mot løftet om å holde liv i de landbaserte arbeidsplassene på kysten.

Det er forståelig at lokalpolitikere kjemper for sine hjørnestensbedrifter.

Statlig detaljstyring av industri fungerte muligens på 1960-tallet. I dag er det det glade vanvidd

Men det er dessverre også slik at filetfabrikkene er noe av det aller minst lønnsomme i norsk sjømatnæring. Slik har det vært lenge. Mysteriet er ikke, som flere forskere har påpekt, at filetindustrien sliter, men at det i det hele tatt er liv i den.

Norsk kostnadsnivå gjør det umulig å konkurrere med Kina eller europeiske lavkostland. Økonomisk sett er det heller ikke noe poeng. Den lave arbeidsledigheten i Norge vitner om at det er flust av andre ting som kaster mer av seg.

Derfor er det ubegripelig at regjeringen gir etter for presset fra lokalpolitikerne. Denne uken sendte fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) en innstramming av den såkalte leveringsplikten, vilkårene som ligger til grunn for trålernes torskekvoter, ut på høring.

Mens trålfiskerne skal ha tilbudsplikt på alt de fisker av torsk og hyse (over den 62. breddegrad), skal fabrikkene ha bearbeidingsplikt på mesteparten av det de kjøper. Departementet lanserer også en regulatorisk nyskaping, en kjøpsplikt, som bare skal gjelde for dem som eier både trålere og filetfabrikker.

Det eneste som mangler er en plikt til å gå med overskudd, men det ble vel for mye, selv for rødgrønne politikere. Statlig detaljstyring av industrien fungerte muligens i filetfabrikkenes storhetstid på 1960- og 1970-tallet. I en globalisert verden er det naturligvis det glade vanvidd.

Det kan også diskuteres hvor lurt det er å straffe den som har investert mest i den norske fiskeindustrien de siste årene. Noen oppfordring til andre om å gjøre det samme, vil det neppe bli oppfattet som.

Les også: Røkke blåser ut: - Direkte uansvarlig, så uansvarlig at jeg gremmes (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.