Romsonden Philae landet på kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko 510 millioner kilometer fra Jorda onsdag. Aldri tidligere har en romsonde foretatt en kontrollert landing på en komet.

Reisen har tatt ti år, fem måneder og fire dager og har kostet nesten 1,4 milliarder euro, tilsvarende over 10 milliarder kroner.

– Philae snakker til oss, bekreftet en av romforskerne i ESAs kontrollrom i Darmstadt i Tyskland noen minutter etter landingen.

Landingen førte til jubel og applaus blant forskerne som fulgte spent med på om romsonden ville treffe kometen, lande trygt og feste seg.

– Stort skritt

– Dette er et stort skritt for menneskeheten, sier Jean-Jacques Dordain, ESAs generaldirektør.

– Jeg gjentar det jeg sier etter hver suksess: Det største problemet med suksess er at det ser lett ut. Når man legger sammen alle som har bidratt til dette, så vet man at det ikke kommer av seg selv. Det er resultatet av hardt arbeid og ekspertise, sa han.

Romsonden Philae ble frigjort fra moderfartøyet Rosetta klokka 10.04 onsdag formiddag. Landingen var beregnet å skje klokka 16.40, men først en knapp halvtime senere nådde signalene Jorden.

Ekspertenes største frykt var at romsonden skulle treffe en kampestein eller et krater og gå i tusen knas idet den landet.

Den er nå fortøyd til kometen med harpuner som er blitt skutt inn i kometen, og landingsfartøyets motorer er derfor slått av.

Kometbilder

Rett etter landingen begynte sonden å sende signaler til Jorden. Ved 18-tiden onsdag ventet man å motta de første bildene.

Onsdagens landing er høydepunktet i en romferd som har vært forberedt i årtier. ESA, der Norge er et av medlemslandene, godkjente prosjektet i 1993, og sondene ble sendt av gårde med en Ariane-rakett fra Fransk Guyana i 2004.

Etter mer enn ti år underveis har «kometjegeren» Rosetta og landingssonden Philae tilbakelagt 6,5 milliarder kilometer gjennom verdensrommet. I august var Rosetta framme ved målet, en komet oppdaget i 1969 av sovjetiske forskere.

Siden har Rosetta langsomt gått i bane rundt kometen, mens forskerne har valgt ut en passende landingsplass.

Les også:
Hold hodet kaldt når aksjeforvalteren går
Det koster fire kroner å dra kortet
– De kunne ha påvirket budsjettforslaget   
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.