Krisen på Irland gjør at kloke hoder i landet ser seg etter andre land de kan gjøre karriere i, skriver Aftenposten.

Arbeidsledigheten i landet har klatret til 13 prosent, selv om den var på marginale to prosent for ti år siden. Selv fagforeningene i landet har begynt å veilede irene om hvordan de kan søke jobb i utlandet.

- Jeg drar så fort jeg får mulighet. Forhåpentlig allerede etter jul. Jeg drømmer om et bedre liv, bedre lønn, bedre levestandard og kanskje en familie, sier Bobby Prendeville på 24 år til avisen. Elektrikeren har gått uten arbeid i over ett år og har bestemt seg for å emigrere til Canada.

Den økonomiske krisen gjør at hele 45.000 personer er forventet å forlate landet bare i år. De fleste av disse er ferdigutdannede studenter og høyt kvalifiserte unge mennesker. Dette tallet er ventet å stige til 100.000 i året innen krisen er over.

De fleste irene skylder på politkerne for at Irland, som på kort tid gikk fra å være en av de fattigste landene i EU til å bli en av de rikeste, igjen er tilbake som en fattig nasjon med en statsgjeld på 32 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP).

Tidlig på 2000-tallet hadde landet en vekst i BNP på seks til 10 prosent i året. I 2009 hadde landet en negativ vekst på 11,3 prosent.

- Dette er politkernes skyld De så hvor det bar, men lukket øynene. De lot grådigheten råde og har kun sørget for seg selv. Nå er det vanlige folk som må betale regningen, sier Mary Longwill til avisen.

Irland ber om hjelp fra EU. Se video her:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.