Den europeiske sentralbanken ECB holder som ventet styringsrenten uendret på 1,50 prosent.
Det er klart etter sentralbankens rentemøte torsdag. Renten ble forrige gang endret da den ble hevet med 0,25 prosentpoeng til 1,50 prosent i juli i år.
Samtlige av de 54 økonomene som Bloomberg News spurte på forhånd trodde at renten ville bli holdt uendret.
Rentevedtaket ble gjort på et styremøte torsdag etter at europeiske aksjekurser hadde falt seks dager på rad i den verste børsuken hittil i år. Frykten er at gjeldskrisen skal spre seg til Italia og Spania, som har de tredje og fjerde største økonomiene i eurosonen.
Kjøper igjen
ECB begynte tirsdag igjen å kjøpe statsobligasjoner fra landene i denne sonen, fikk nyhetsbyrået AFP bekreftet. En ikke navngitt talsmann for en større forretningsbank sa til byrået at kjøpene var i gang igjen.
Dette skjedde etter at ECB-styret hadde vedtatt at kjøpene av statsobligasjoner skulle gjenopptas. Vedtaket skjedde med stort flertall, men var ikke enstemmig, måtte styreformann Jean-Claude Trichet medgi.
– Vi var et overveldende flertall som gikk inn for å gjenoppta kjøpene, sa Trichet på en pressekonferanse torsdag. Han tilføyde at beslutningen ble fattet i en situasjon som preges av «uvanlig stor usikkerhet».
Stemningen i markedene er igjen anspent. Dette tyder på økende tvil om EUs valutasamarbeid er i stand til å reagere effektivt på den voksende krisen, sa EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso før torsdagens ECB-møte.
Uendret?
Ifølge BBC var det ventet at ECB ville la styringsrenten ligge uendret. Banken har hevet renten to ganger tidligere i år i et forsøk på å få kontroll med lønns- og prisveksten, og fagøkonomer tror ikke på en tredje økning før årsskiftet.
– Den største faren for resten av eurosonen er at den greske gjeldskrisen skal spre seg til andre land som deltar i valutasamarbeidet. Hvis krisen lot seg begrense til Hellas, ville den i praksis vært uten betydning for andre euroland, skriver Financial Times Deutschland.
Men krisen lar seg løse, framholdt avisen torsdag. Man må ha en sterk finansinstitusjon som kan dempe investorenes frykt for at enkeltland skal få problemer med å betjene sin gjeld – og det er det bare ECB som kan, het det videre.
Inflasjon
Inflasjonen, altså veksten i priser og lønninger, ligger fortsatt klart over ECBs målsetting for de 17 landene i eurosonen. I juli anslås den til å ha vært på 2,5 prosent – noe lavere enn i juni, men fortsatt klart over sentralbankens inflasjonsmål på litt under 2 prosent.
ECB har tidligere brukt obligasjonskjøp som en effektiv metode til å forebygge panikk og spekulativt salg av statsobligasjoner. Dermed har den europeiske sentralbanken også greid å dempe omkostningene ved opptak av lån for gjeldstyngede enkeltland.
Men tidligere i år måtte ECB stanse oppkjøpene av obligasjoner. Grunnen var at kjøpene påførte banken en økende risiko, som ECB-sjef Jean. Claude Trichet insisterte på at eurolandene måtte bære hver for seg. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.