Innsidehandel og aksjemanipulering florerer på de kinesiske aksjemarkedene, og myndighetene står maktesløse i kampen mot hva som er organisert kriminell virksomhet, skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge de offisielle statistikkene har over 100 millioner kinesere blitt småinvestorer med egne aksjeporteføljer. Mange vet ifølge avisen ikke engang at de eier aksjer.

Og selv etter børsfallet på 27 prosent siden ifjor høst, er Shanghai-indeksen nesten firedoblet på to år.

Rottehandel
Foreldrene til 20-åringen Lin Rongshi var stolt over at sønnen hadde fått en fast jobb som selger for et trykkeri i Shanghai. Tre år senere hadde han tjent sin første million kroner – via aksjehandel. Pengene kom rullende inn via gode kontakter hos meglerhusene, som mer enn gjerne delte innsidetips.

I Kina kalles denne typen innsidehandel for «rottehandel». En utro ansatt blir betegnet som rotte. Kontaktene han deler innsideinformasjonen med har ansvaret for å la «osten» – i dette tilfellet aksjene – modnes før den blir fordelt.

– Alle drev med «rottehandel» tidligere. Det ble ikke sett på som kriminelt, vi beveget oss kun på kanten av loven. Det var mer unormalt hvis noen ikke gjorde det, sier Lin ifølge DN.

Kredittilsynet står maktesløse, og investorer som føler seg lurt kan heller ikke få hjelp via rettssystemet. Sivile klassesøksmål forekommer ikke i Kina og myndighetene ønsker ikke at omfanget skal bli kjent – aller minst at offentlige ansatte er involvert.

«Tantekontoer»
Alle som har tilgang på informasjon, og har ifølge DN mulighet til å manipulere aksjekursene på et selskap, kalles for zhuangjia på kinesisk – det samme ordet som brukes for kortgiveren på et casino.

På de mest hektiske dagene ifjor vår ble det åpnet rundt en halv million nye verdipapirkontoer hver eneste dag. Svært mange av disse var «tantekontoer», aksjekontoer som er blitt opprettet i navnene til familiemedlemmer, ansatte og også personer som ikke eksisterer.

Les også: Lykketall styrer aksjekjøp

– Hvis du skal sitte på aksjer og ikke skape oppmerksomhet rundt deg selv trenger du svært mange aksjekontoer. Dette tullet pågår fortsatt, og særlig kursmanipulering, sier analytiker Fraser Howie, som også er forfatter av boken «Privatizing China».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.