I et forsøk på å styrke en svekket rubel, hever den russiske sentralbanken tirsdag renten med 6,5 prosentpoeng til 17 prosent.
Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets mener dette ikke minst viser at landet har en sentralbank og sentralbanksjef som er «nærmest uavhengige» av president Vladimir Putin.
- De nøler ikke med å kline til med renten, selv om det kommer til å forsterke nedturen, sier han.
- Bakgrunn:
Rammes av oljefallet
Tirsdag la DNB Markets frem nye prognoser for de makroøkonomiske utsiktene etter at oljeanalytiker Torbjørn Kjus i forrige uke barberte forventningene til oljeprisutviklingen de to neste årene.
I sine ferske anslag anslår DNB Markets at den økonomiske aktiviteten i Russland faller med 2 prosent til neste år (se tabell nederst i saken).
Dørum viser til at landet rammes kraftig av fallet i oljeprisen, som mandag synker til under 60 dollar per fat fra toppen på 115 dollar i sommer.
Han forklarer landets oljeavhengighet slik:
- Inntil nylig hadde oljeprisen omtrent tidoblet seg i løpet av de siste 15 årene. I den perioden har Russland hatt en oljerente, som er forskjellen mellom oljeinntektene og produksjonskostnaden, på cirka 15 prosent av bnp.
Relativt til bnp har Russland og Norges årlige oljeinntekter vært omtrent like store.
- Men der Norge i dag har et oljefond på 200 prosent av bnp, sitter Russland med valutareserver på i overkant av 20 prosent av bnp. Grovt regnet har vi lagt til side 14 år av inntektene og brukt ett år, mens Russland har gjort det motsatte, sier Dørum.
Les også:
Lang pengefest
Russlands oljeinntekter har heller gått til en solid og langvarig lønnsvekst. Dertil har russerne økt sitt private forbruk kraftig hvert eneste år.
- I Russland har lønnsveksten vært helt i utakt med produktivitetsveksten - mye mer enn i Norge, sier Dørum.
Slik sett er det ikke veldig rart at oppslutningen rundt Putin har vært så stor, mener han.
- Dette har riktignok vært skjevfordelt, men folk har kjent at lommeboken har est ut hvert eneste år. Og på baksiden av den forgylte fasaden, har oljeavhengigheten økt dramatisk, sier sjeføkonomen.
Han peker på at olje- og gasselskapene nå står for to tredjedeler av landets eksportinntekter, men også det faktum at Russland ikke har evnet å videreutvikle andre ben å stå på.
- Les også:
Dobbel smell
Dørum er heller ikke i tvil om at landet får merke sanksjonene på kroppen.
- Sanksjonene rammer Russlands muligheter til å gjennom kapital, teknologi, kompetanse og så videre videreutvikle andre deler av økonomien, sier han.
Sjeføkonomen understreker at Europa ikke er upåvirket av utviklingen.
- Dette treffer særlig Tyskland, som har den største eksportandelen mot Russland og som også har mer produkter som er skreddersydd mot dette markedet, sier han.
DNB Markets ferske anslag, prosentvis endring fra året før:
Les alt om DNB Markets' ferske prognoser:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.