Markedssjef for laks og ørret, Bjørn-Erik Stabell i Norges sjømatråd, opplyser at bransjen allerede har ferdigutviklede kampanjer og planer.
- Vi har allerede foretatt massive investeringer, og vedtok før sommeren å investere ytterligere 32 millioner kroner. Verktørkassen er er full av verktøy. Vi har ferdig kampanjemateriell. Det eneste vi trenger å gjøre er å finne noen som kan oversette. Og det går relativt raskt, sier han.
Kampanjene er planlagt sendt i høst i Tyskland, Polen, Spania og Frankrike.
- Dersom lakseleverandører ser at det er nødvendig, kan vi investere ytterligere 50 millioner kroner, sier han.
Hvilke land det da vil bli snakk om er ennå ikke avklart.
Stabell opplyser også at arbeidet med «neste generasjon» er i full gang:
- Vi jobber allerede med neste generasjon som innebærer markeder som India og Midt-Østen. Det funker fordi laksemarkedet er globalt. Vareflyten skjer rundt hele kloden. Det finnes ikke ett enkeltmarked vi er avhening av.
Norges sjømatråd har et Russlandsbudjsett på laks og ørret i innehavende år. Seks av disse er allerede benyttet, opplyser Kommunikasjonssjef Geir Bakkevoll.
Turbulent prisnivå
Bransjesjef for laks og ørret, Paul Aandahl, forventer et turbulent prisnivå på laks fremover.
- Prisen på laks er historisk sett på et høyt nivå. Prisen er ikke bare avhengig av tilbudet. Etterspørselsutviklingen globalt vil være med på å bestemme konsekvensen av utestengelsen, sier han.
Den globale etterspørselen etter laks har steget 13 prosent siden 2011, påpeker han.
- Kommer Chile og Færøyene inn i det russiske markedet vil effekten av etterspørselen spise opp effekten av utestengelsen.
Tre ledd rammes
Fiskeriutsending i Russland Ingrid Dahl Skarstein i sjømatrådet forteller at flere ledd rammes.
- I første ledd har vi forbrukere og deres matvaner. Sushitradisjonen står veldig sterkt. For det andre har vi handelsleddet. Norsk laks og ørret har vært dominerende i ferskvarediskene i Russland.
Dette gjør at Russland vil begynne å lete etter alternative leverandører av fersk fisk, mener Skarstein.
- Til slutt har vi bearbeidingsindustrien. De er rigget til å bearbeide og lage produkter som saltet sild. De fleste leverandørene av dette er nå utestengt.
På spørsmål om situasjonen egentlig ikke er godt nytt for forbukerne svarer han:
- I den grad vi ser perioder med lavere pris, så introduseres produktene for nye segmenter. Det lærer nye forburkere å like laks, noe som gir grunnlag for videre prisøkning på lengre sikt.
Etter at Russland innførte importforbud, har rådet mottatt mange spørsmål om konsekvenser og gangen fremover. Administrerende direktør Terje Martinussen i Norges sjømatråd, er ikke i tvil om hvor skoen trykker mest.
- De største problemene kommer i sildesektoren, sier han.
Dette begrunner Martinussen med at silden hovedsakelig leveres i fryst form.
- Det gjør det krevende å utvikle alternative markeder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.