– Jeg er ikke i tvil om at Norge vil slutte seg til de nye sanksjonene, sier Sunde til NTB.
EUs 28 medlemsland ble tirsdag enige om en betydelig opptrapping av sanksjonene mot Russland som følge av konflikten i Ukraina. Også USA har varslet nye og bredere sanksjoner mot Russland, tiltak som rammer russiske oljeselskaper, banker og forsvarsinteresser.
Utenriksdepartementet hadde onsdag formiddag ikke tatt noen formell beslutning om hvorvidt Norge skal slutte seg til de utvidede sanksjonene. Men søndag sa utenriksminister Børge Brende (H) at Norge har sluttet seg til EUs restriktive tiltak så langt og legger opp til å gjøre det også denne gangen.
Rammer hardt
Sanksjonene kan ifølge en EU-kilde påføre Russland et økonomisk tap på 23 milliarder euro i år og 75 milliarder neste år – eller 4,8 prosent av det russiske bruttonasjonalproduktet, skriver EU Observer.
Bladet The Economist har regnet ut at russiske selskaper vil kunne tape over 740 milliarder euro, nesten 6 trillioner kroner.
EU vil på sin side trolig tape 40 milliarder euro i år og 50 milliarder neste år på manglende handel med Russland, siden det er ventet at russiske myndigheter vil svare på sanksjonene med handelsblokade mot EU-landene, skriver EU Observer.
Bare i Tyskland kan sanksjonene sette 350.000 jobber i fare. Tyske selskaper handler årlig med russiske for rundt 80 milliarder euro.
Kan ramme Norge
Også norske selskaper kan tape på sanksjonene, men foreløpig er omfanget uvisst, ifølge Sunde. Det er særlig prosjektene øst for Kirkenes, som norsk industri er involvert i, som kan bli rammet.
– For enkelte bedrifter er Russland viktig, men totalt sett utgjør ikke den russiske sokkelen noen stor del for norsk industri. Dette kommer trolig ikke til å rokke ved børsverdien til norske selskaper. Men enhver begrensning er en ulempe, sier han.
Sanksjonene er blant annet rettet mot den russiske oljeindustrien gjennom stans av eksporten av rør og utstyr. Sanksjonene vil imidlertid ikke ramme russisk gassektor, som flere EU-land er avhengige av.
– Her må vi se nærmere på detaljene i sanksjonene. Olje- og gassindustrien er vanskelig å skille. Olje og gass kommer gjerne fra samme felt, påpeker Sunde.
Statoil vurderer
Statoil vil foreløpig ikke si noe om hvordan sanksjonene kan påvirke selskapets aktiviteter i Barentshavet og Okhotskhavet.
– Når detaljene er klare, vil vi vurdere nøye om sanksjonene får konsekvenser for våre operasjoner, sier mediekontakt for internasjonal virksomhet, Knut Rostad til NTB.
Statoil har en andel på 10.000 fat per dag i ett oljefelt som er i produksjon, opplyser han.
– I tillegg har vi noen samarbeidsprosjekter som er i en tidlig fase, både onshore og offshore, sier Rostad, som ikke vil spekulere på om disse kan bli satt på vent som følge av de nye sanksjonene.
Det britiske oljeselskapet BP har allerede varslet at de vil bli påvirket av sanksjonene.
Les også:
Har bare timer på å betale milliarder
Ny Iphone gjør eldre modeller tregere
- Store muligheter for enda flere langruter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.